MCQs on Disaster Management - 8

1. An effect that natural disasters can have on people affected by the event is an increased rate of

a) homicide 
b) immigration 
c) population growth 
d) all of these

Answer: (c)

2. An example of Civil war is 

a) Kargil war 
b) World war I 
c) Syrian war 
d) None of the above

Answer: (c)

3. An example of natural disaster is : 

a) Tsunami 
b) Flood 
c) Storm 
d)All of these

Answer: (d)

4. An extreme natural phenomenon capable of causing disaster leading to loss of lives or damage to property is known as- 

a) Natural hazard 
b) Hazard calculation 
c) Desertification 
d) None of the above

Answer: (a)

5. An important water contaminant is: 

a) Heavy metals 
b) Nitrogen oxides 
c) Carbon monoxide 
d) NO2 and SO2

Answer: (b)

6. Approximate range of earthquakes that occur each year is 

a) hundreds 
b) thousands 
c) millions 
d)billions

Answer: (b)


7. Area of Indian coastline which is vulnerable to storm surges, cyclones and tsunamis is? 

a) 5700 Km 
b) 3700km 
c) 2700km 
d) 4700km

Answer: (a)

8. Areas of cities that are subjected to significant natural hazards should be used for which of the following? 

a) office buildings because they can withstand the effects of the hazard 
b) inexpensive single family houses 
c) parks and golf courses 
d) shopping malls

Answer: (c)

9. As the discharge in a stream increases, load usually 

a) increases 
b) stays the same 
c) decreases 
d) none of the above

Answer: (a)

10. Catastrophic natural disaster losses in developed countries involve which of the following? 

a) large numbers of deaths 
b) large financial costs to individuals and companies 
c) primarily losses borne by insurance companies 
d) large numbers of deaths and large financial costs

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email