MCQs on Disaster Management - 9

1. Industrial hazards comes under the category of: 

a) Natural hazards 
b) Human induced hazards 
c) Meteorological hazard 
d) Wild fire hazard

Answer: (b)

2. ..................... is a downward movement of wet soil along the slopes under the influence of gravity. 
a) Creep 
b) Lahars 
c) Debris flow 
d) Solification

Answer: (d)

3. .............. is ash from a volcanic mixer with water to form a thick river of mud. 
a) Lahars 
b) Solification 
c) Debris flow 
d) Creep

Answer: (a)

4. .............. is extremely slow downward movement of dry surfacial matters. 
a) Lahars 
b) Creep 
c) Solification 
d) Debris flow

Answer: (b)

5. Major tsunamis are generated by earthquakes along 
a) Divergent margins 
b) Convergent margins 
c) Transform margin 
d) None of the above

Answer: (b)

6. Major tsunamis are produced by earthquakes with hypocenters less than 
a) 5 km 
b) 10 km 
c) 20 km 
d) 30 km

Answer: (d)

7. Mention the major type of Tropical cyclone - 
a) Hurricans 
b) Typhoons 
c) Tornadoes 
d) All of these

Answer: (c)

8. Meteorological drought means 
a) Deficit of rainfall more than 50 per cent of normal. 
b) Leads to reduction of natural stream flows or ground water levels 
c) Level in soil is insufficient to maintain average crop yields 
d) Correlates the supply and demand of goods and services

Answer: (d)

9. Most major tsunamis are produced by earthquakes with magnitudes greater than 

a) 6 
b) 7 
c) 8 
d) 9

Answer: (b)

10. Most natural disasters are which of the following? 
a) rarely if ever cyclic because there are too many overlapping effects 
b) completely random in that they involve processes that we cannot hope to understand 
c) interactions between two closely related events
d) None of the above

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email