MCQs on Tourism & Tourism Management - 1

1. Which financial organisation authorises the foreign currency dealers to buy and sell foreign currency in India?

(A) State Bank of India

(B) Reserve Bank of India

(C) Ministry of Finance

(D) Ministry of Home Affairs

Answer: (B)

2. What is the ratio of FDI in the Accommodation sector in India?

(A) 49 %

(B) 51 %

(C) 71 %

(D) 100 %

Answer: (D)

3. Which of the following is India’s first Submarine Museum?

(A) INS Kursura

(B) INS Vikrant

(C) Sagar Kanya

(D) INS Virat

Answer: (A)

4. ‘OPERA’ is a

(A) Travel company

(B) Software used for reservation of hotel rooms

(C) Airline charter company

(D) Franchise hotel chain

Answer: (B)

5. Gandhara Art is the outcome of

(A) Gracco – Roman technique

(B) Gracco – Bactrian technique

(C) Gracco – Persian technique

(D) Gracco – Indian technique

Answer: (A)

6. The restaurant service orders are taken by

(A) Captain

(B) Steward

(C) Busboy

(D) Waiter

Answer: (A)

7. In which Indian city, the “Fort William” is located?

(A) Chennai

(B) Kolkata

(C) Bangalore

(D) Mangalore

Answer: (B)

8. This consists of two lists of cities and airline codes. The candidate has to match an item in one list with an item in the other:

List – I                     List – II

i. Bagdogra              1. BHJ

ii. Bhuj                     2. IXR

iii. Ranchi                3. BDQ

iv. Vadodara             4. IXB

Codes:

       i    ii    iii    iv

(A) 4    1    2     3

(B) 4    2     3    1

(C) 3    4     2    1

(D) 1    2    3    4

Answer: (A)

9. ‘Chef d’ rang” is

(A) Position in the kitchen

(B) Position in the restaurant

(C) Position in the housekeeping department

(D) Position in the front office

Answer: (B)

10. ‘Bloody Mary” and Screw driver” are

(A) Brand of liquors served in hotel bars.

(B) Classical cocktails served in hotel bars.

(C) Classical mocktails served in hotel bars.

(D) Brands of soft drinks served in hotel bars.

Answer: (B)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email