Solved Question Paper for Assistant Director (Systems) in Directorate of Income Tax Systems & Senior Scientific Assistants (Computer) in DGAQA, Ministry of Defence conducted by UPSC

61. Which one of the following is an error reporting protocol?
(a) ARP
(b) TCP
(c) ICMP
(d) UDP

Answer: (c)

62. What is the probability of getting a number greater than 4 while single throw of a dice?
(a) 1/4
(b) 2/3
(c) 1/2
(d) 1/3

Answer: (d)

63. Three sections of a class have respectively 25,50,25 students. The mean marks obtained by the first two sections are respectively 60 and 55. The overall mean of all three sections is 58. The mean of the third section is
(a) 52
(b) 57
(c) 58
(d) 62

Answer: (d)

64. A shop keeper sold product A at Rs. 266 after giving a discount of 5 % on the marked price. Without this discount he could have earned a profit of 12 % on the cost price. The cost price of A is
(a) 200
(b) 227
(c) 250
(d) 275

Answer: (c)

65. Let 𝐵 be base class and 𝐷 be derived class in 𝐶 ++.
When an object of derived class is created and then deleted, the correct sequence of invocations is:
(a) bc, bd, dc, dd
(b) dc, bc, dd, bd
(c) bc, dc, dd, bd
(d) dc, dd, bc, bd

Answer: (c)

66. Two skills associated with being a good listener are the ability
(a) To listen to more than one message at a time and to provide constructive criticism
(b) To pay attention and to provide feedback
(c) To pay attention and to mask your disinterest when necessary
(d) To pay attention and to provide a strong point of view in response to a given message

Answer: (b)

67. Which one of the following communication style is the most effective and healthiest?
(a) Passive style
(b) Aggressive style
(c) Passive-aggressive style
(d) Assertive style

Answer: (d)

68. What is the correct assignment of the following properties to the 8086 instructions to RET or IRET or Both?
1. Works in conjunction with INT
2. Retrieves flags
3. Retrieves Return Address
4. Works in conjunction with CALL

(a) 1→ IRET 2→ RET   3→ IRET 4→ Both
(b) 1→ IRET 2→ IRET 3→ Both  4→ RET
(c) 1→ RET   2→ IRET 3→ IRET 4→ Both
(d) 1→ IRET 2→ Both  3→ IRET 4→ RET

Answer: (b)

69. The NASSCOM, an organization for Indian Information Technology is
(a) National Association for Computing
(b) National Association of Software and Services Companies
(c) National Association for Science, Software and Communication
(d) National Aim for Software, Services Communication Management

Answer: (b)

70. The Shanti Swarup Bhatnagar prize for Science and Technology is awarded annually by
(a) Ministry of Science and Technology
(b) Tata Institute of Fundamental Research
(c) Indian Institute of Science Bangalore
(d) Council of Scientific and Industrial Research

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email