Solved Question Paper for Foreman (Chemical) in Ministry of Defence, Assistant Engineer (NQA) (Chemical Engineering) in Ministry of Defence, Senior Scientific Officer Grade-II (Chemical) in Ministry of Defence, Additional Assistant Director (Safety) (Chemical), Senior Scientific Assistant (Chemical) in Ministry of Defence, Junior Works Manager (Chemical) in Ministry of Defence conducted by UPSC

Solved Question Paper of Combined Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Foreman (Chemical)/ Assistant Engineer (NQA) (Chemical Engineering)/ Senior Scientific Officer Grade-II (Chemical)/ Additional Assistant Director (Safety) (Chemical)/ Senior Scientific Assistant (Chemical)/ Junior Works Manager (Chemical) in the Ministry of Defence held on 16.07.2017.

1. Which one of the following is an example of amphoteric oxide?

Answer: (d)

2. Which one of the following material is used for control rods in Uranium reactors?
(a) Boron Steel
(b) Antimony
(c) Carbon Steel
(d) Titanium

Answer: (a)

3. What is the frequency of the radiation with a wavelength of 10.6 πœ‡m, produced by 𝐢𝑂2(𝑔 ) laser?

Answer: (c)

4. What is the concentration of a solution of cane sugar (C12H22O11) which is isotonic with a solution containing 9.0 𝑔 of urea CO(NH2)2?
(a) 34.2 𝑔/𝑙
(b) 51.3 𝑔/𝑙
(c) 25.6 𝑔/𝑙
(d) 17.1 𝑔/𝑙

Answer: (b)

5. A hydrocarbon contains 86 % carbon, 448 ml of the hydrocarbon weighs 1.68 𝑔 of STP. Then the hydrocarbon is
(a) ALKENE
(b) ALKANE
(c) ALKYNE
(d) ARENE

Answer: (a)

6. When a solution of a metal salt is treated with ammonia solution, a white precipitate is formed which is insoluble in excess of ammonia. When same solution is treated with NaOH, a white precipitate is formed which dissolves in excess of NaOH. The cation is

Answer: (c)

7. What is the solubility product of lead iodide at 25°πΆ? Its solubility at that temperature is 0.7 𝑔/𝑙, atomic weight of Pb=207.2 and I=127.

Answer: (b)

8. The diameter measured under various trials for a wire using a microscope were 0.205 πœ‡m, 0.209 πœ‡m and 0.198 πœ‡m. If the known diameter is  , the percentage of error for an average measurement is
(a) 1.8 %
(b) 3.5 %
(c) 2.4 %
(d) 2.0 %

Answer: (d)

9. Which one of following is the correct sequence in decreasing order of the dielectric constants?
(a) Sulfuric acid > water > ethanol > decane
(b) Water >sulfuric acid > ethanol > decane
(c) Water >sulfuric acid > decane > ethanol
(d) Sulfuric acid > ethanol > water > decane

Answer: (a)

10. Which one of the following is having isotonic nuclei?

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email