Solved Question Paper for Foreman (Chemical) in Ministry of Defence, Assistant Engineer (NQA) (Chemical Engineering) in Ministry of Defence, Senior Scientific Officer Grade-II (Chemical) in Ministry of Defence, Additional Assistant Director (Safety) (Chemical), Senior Scientific Assistant (Chemical) in Ministry of Defence, Junior Works Manager (Chemical) in Ministry of Defence conducted by UPSC

11. When a stream of electrons strikes a metal target, the resulting radiation is
(a) 𝛾− Rays
(b) Electron reemission
(c) 𝑋− Rays
(d) Neutrons

Answer: (c)

12. What is the correct order of boiling points for the following hydrides?

Answer: (b)

13. 2-electron, 3-centered bond is found in

Answer: (d)

14. Which of the following pair of species is isoelectronic and isostructural?

Answer: (d)

15. Which of the following molecule have highest percentage of 𝑝-character in the hybrid orbitals of the central atom?

Answer: (c)

16. The crystal structure of ice has
(a) Octahedral geometry
(b) Tetrahedral geometry
(c) Square planar geometry
(d) Trigonal bipyramidal geometry

Answer: (b)

17.

Answer: (b)

18. Consider the following reactions:
Which of the above reactions will occur spontaneously?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 4

Answer: (b)

19. Schottky defect in solids arises from:
1. An excess charge generation
2. A pair of holes formed due to absence of ions
3. Presence of interstitial electrons

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

20. Consider the following statements about chirality:
1. Molecules which are not super-imposable on their mirror images are chiral
2. Chiral molecule can have simple axis of symmetry
3. A carbon atom to which four different groups are attached is a chiral centre
4. A compound whose molecules are achiral exhibits optical activity

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email