Solved Question Paper for Lecturer in Electronics & Communications Engineering in DTTE, GNCTD conducted by UPSC

 61. The quantization noise power Nš‘ž (Mean squared value) of the quantization error, with usual notation will be:




Answer: (d)

62. In order to produce ‘100 percent white’ result, the sensitivity of human eye towards Red, Green and Blue must be:


(a) š‘Œ = 0.30 š‘… +0.59 šŗ +0.11 šµ

(b) š‘Œ = 0.60 š‘… +0.28 šŗ +0.12 šµ

(c) š‘Œ = 0.50 š‘… +0.25 šŗ +0.25 šµ

(d) š‘Œ = 0.30 š‘… +0.60 šŗ +0.1 šµ

Answer: (a)

63. Which one of the following methods will be used to transmit teletype on-off keying?


(a) ASK

(b) PSK

(c) PCM

(d) FSK

Answer: (d)

64. For a BPSK modulator with a carrier frequency of 70 MHz and an input bit rate of 10 Mbps , the minimum Nyquist bandwidth will be:


(a) 05 MHz

(b) 10 MHz

(c) 30 MHz

(d) 60 MHz

Answer: (b)

65. The impulse š›æ(š‘” ) and unit step function š‘¢(š‘” ) are related to each other as:


(a) š›æ(š‘” )=š‘‘š‘¢(š‘” )/dt

(b) š›æ(š‘” )= š‘¢(š‘” )+š‘¢(2š‘” −1)

(c) š›æ(š‘” )=∫š‘¢(š‘” )š‘‘t

(d) š›æ(š‘” )=2.š‘¢(š‘” )

Answer: (a)

66. Signal flow graphs can be used to represent:


(a) Linear systems only

(b) Non-linear systems only

(c) Both linear and non-linear systems

(d) Time-invariant as well as time varying systems

Answer: (a)

67. Consider the second-order feedback system with transfer function:



The breakaway point of root locus of the system at š‘  will be:

(a) 1

(b) −1

(c) 1/2

(d) −1/2

Answer: (d)

68. Consider the third-order feedback system whose loop transfer function šæ (š‘  ) =šŗ(š‘  )š» (š‘  ) is defined as:



The value of š¾ for which the system is on the verge of instability will be:

(a) 8

(b) 12

(c) 14

(d) 16

Answer: (a)

69. A unity feedback system has:


(a) 05

(b) 10

(c) 15

(d) 20

Answer: (b)

70. The compensator required improving the transient response and margin of stability of a system is:


(a) Lag

(b) Lead

(c) Lag-lead

(d) All of these

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email