Solved Question Paper for Lecturer in Chemical Engineering in Daman and Diu & Lecturer in Chemical Engineering in DTTE, GNCTD, conducted by UPSC

 41. The upper limit of velocity in a sieve-tray column is determined by:

(a) Weeping point
(b) Flooding point
(c) Clogging point
(d) Leaking point

Answer: (b)

42. In a process, a soluble material is dissolved from its mixture with an insoluble solid by means of a liquid solvent is called:
(a) Absorption
(b) Adsorption
(c) Leaching
(d) Distillation

Answer: (c)

43. Compounds separated from solids or liquids with solvent held at pressure and temperature above critical point of solvent, the process is termed as:
(a) Extraction
(b) Supercritical fluid leaching
(c) Supercritical fluid extraction
(d) Adsorption

Answer: (c)

44. The reflux at the top of the distillation column is at its:
(a) Boiling point
(b) Melting point
(c) Critical point
(d) Triple point

Answer: (a)

45. The ratio of slope of operating line (L/V) to the equilibrium line, 𝑚 is called:
(a) Adsorption factor
(b) Absorption factor
(c) Dew point
(d) Boiling point

Answer: (b)

46. When a dephlegmator is used, the liquid reflux is:
(a) having the same composition as the over head product
(b) not having the same composition as the over head product
(c) having a zero composition as the over head product
(d) having an infinity composition as the over head product

Answer: (b)

47. In a humidity chart, the slanting lines running downward and to the right of saturation line are called:
(a) Humidity lines
(b) Humid volume lines
(c) Adiabatic-cooling lines
(d) Temperature lines

Answer: (c)

48. The portion of the water in the wet solid that cannot be removed by the inlet air due to humidity is called:
(a) Equilibrium moisture
(b) Free moisture
(c) Relative humidity
(d) Unbound moisture

Answer: (a)

49. If saturated steam is used as the heating medium,

Answer: (d)

50. 𝑞 is defined as mole of liquid flow in stripping section resulting from introduction of each mole of feed. Its value for feed partially vapour is:
(a) 𝑞=0
(b) 𝑞=1
(c) 0<𝑞 <1
(d) 𝑞 >1

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email