Solved Question Paper for Lecturer in Chemical Engineering in Daman and Diu & Lecturer in Chemical Engineering in DTTE, GNCTD, conducted by UPSC

 51. Which one of the following catalyst poisons is true for the statement below?

‘It results due to change in structure of the catalyst. An example of this poison is that, when SO2- air mixture along with moisture is passed over platinum-aluminium catalyst, the water affects the structure of alumina carrier’.
(a) Deposited poison
(b) Chemisorbed poison
(c) Selectivity poison
(d) Stability poison

Answer: (d)

52. Consider the following reaction between hydrogen and bromine in the chain reaction:

The reaction is called as chain:
(a) Initiation step
(b) Retardation step
(c) Termination step
(d) Propagation step

Answer: (b)

53. Consider the following statements regarding catalyst and catalytic reactions:
1. Hot spots are developed in fluidized bed reactors
2. Bubbling fluidized bed is most commonly used in industries
3. Very little reaction occurs in the gas bubbles
4. Catalytic reaction and catalyst regeneration in a single unit is more costly

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 2 and 4 only

Answer: (b)

54. Which one of the following is the disadvantage of an ‘Emulsion Polymerization’?
(a) Low dispersion viscosity
(b) Product of high molecular weight
(c) Film formation at reactor wall
(d) Good heat transfer rate

Answer: (c)

55. The ratio of the substrate concentration required for 75 % of Rmax to the concentration required for 25 % of Rmax is:
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 6

Answer: (c)

56. Which one of the following is not the ‘Slurry Reactors’?
(a) Hydrogenation of fatty acid in presence of supported Nickel catalyst
(b) Hydrogenation of aniline in presence of Nickel supported on clay
(c) Hydrogenation of Glucose in presence of raney Nickel catalyst
(d) Oxidation of ethylene in presence of PdCl2 carbon catalyst

Answer: (b)

57. Which one of the following methods is not suitable for the determination of order of reaction?
(a) Use of differential rate expression
(b) Use of integral rate expression
(c) Use of reaction rate method
(d) Use of isolation method

Answer: (c)

58. Recycle ratio R is:

Answer: (d)

59. Which one of the following is not the resistance in a gas-liquid reaction?
(a) Gas film resistance
(b) Liquid film resistance
(c) Magnitude of convection resistance
(d) Bulk liquid resistance

Answer: (c)

60. Which one of the following is not an advantage for three phase catalytic reactors?
(a) Normal operating conditions
(b) Long catalyst life and high sensitivity
(c) High heat transfer efficiency
(d) Endothermic reactions can be controlled

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email