Solved Question Paper for Lecturer in Chemical Engineering in Daman and Diu & Lecturer in Chemical Engineering in DTTE, GNCTD, conducted by UPSC

 71. Which one of the following type of a control system is concerned with the controlling a sequence of events rather than regulation or variation of individual variables?

(a) Connected state control system
(b) Non Discrete-state control system
(c) Discrete-state control system
(d) Digital state control system

Answer: (c)

72. 
(a) 210 Pa
(b) 210 kPa
(c) 210 MPa
(d) 210 mPa

Answer: (a)

73. The base 10 equivalent of the binary whole number 00100111 will be:
(a) 33
(b) 39
(c) 45
(d) 51

Answer: (b)

74. Which one of the following is not an ADC Characteristic?
(a) Analog voltage input
(b) Power supplies
(c) Control lines
(d) Analog voltage output

Answer: (d)

75. The temperature of 335 K in a material is:
(a) 541°𝑅
(b) 571°𝑅
(c) 603°𝑅
(d) 643°𝑅

Answer: (c)

76. 
(a) 20 𝑚𝑚
(b) 25 𝑚𝑚
(c) 30 𝑚𝑚
(d) 35 𝑚𝑚

Answer: (b)

77. A water pipe vibrates at a frequency of 10 Hz with a displacement of 0.5 cm. The peak acceleration apeak will be:
(a) 2 𝑔
(b) 3 𝑔
(c) 4 𝑔
(d) 5 𝑔

Answer: (a)

78. The velocity of EM radiation in the glass for an index of refraction of 𝑛 =1.57 will be nearly:

Answer: (d)

79. The atoms on one side of the boundary are located in the mirror-image positions of the atoms on the other side, is called:
(a) Twin boundary
(b) Twist boundary
(c) Tilt boundary
(d) Angle grain boundary

Answer: (a)

80. Which one of the following pyrometers is designed to collect the radiation extending from the visible through the infrared wavelengths?
(a) Broad band Pyrometer
(b) Total Radiation Pyrometer
(c) Narrow band Pyrometer
(d) Optical Pyrometer

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email