MCQs on Community Dentistry - 6

1:-Which among the following trace elements is caries promoting 

A:-Aluminium
B:-Nickel
C:-Magnesium 
D:-Phosphorous

Correct Answer:- Option-C

2:-Iron is required for all of the following EXCEPT 

A:-Brain development and function
B:-Regulation of body temperature 
C:-Muscle activity
D:-Coagulation of blood 

Correct Answer:- Option-D

3:-All of the following are theories of behaviour change EXCEPT 

A:-Health Belief Model
B:-Multidimensional Health Locus of Control 
C:-Lifestyle and Oral Health Model
D:-Stages of Change Model 

Correct Answer:- Option-C

4:-The Stages of Change Model was developed by 

A:-M.Rosenstock in 1966
B:-Wallston et al in 1978
C:-Prochaska and DiClemente in 1983 
D:-Erik Erikson in 1963

Correct Answer:- Option-C

5:-Which among the following is the requirement for care as determined by expert opinion 

A:-Normative Need
B:-Felt Need
C:-Perceived Need 
D:-Expressed Need

Correct Answer:- Option-A

6:-The theory of Operant Conditioning was put forward by

A:-Ivan Pavlov 
B:-B.F. Skinner 
C:-Jean Piaget
D:-Albert Bandura

Correct Answer:- Option-B

7:-The technique of Systematic Desensitization in behaviour management of children was developed by 

A:-Wolpe in 1952
B:-Addleson in 1959
C:-Bandura in 1969
D:-Wright in 1975

Correct Answer:- Option-A 

8:-BCG vaccine can be given in

A:-Pregnancy
B:-Immunosuppressive states 
C:-During corticosteroid therapy
D:-Assymptomatic HIV positive infants in high endemic areas 

Correct Answer:- Option-D

9:-Which among the following DOES NOT come under Hill's (Surgeon Genaral's) criteria of causal association 

A:-Sensitivity of association
B:-Specificity of association 
C:-Strength of association
D:-Consistency of association 

Correct Answer:- Option-A

10:-The term "Social structure" can be defined as

A:-Process by which an individual gradually acquires culture and becomes member of a social group 
B:-Patterns of interrelationships between persons in a society
C:-Study of individuals as well as groups in a society
D:-A group of individuals who had organized themselves and follow a way of life 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email