MCQs on Community Dentistry - 8

1:-The World Health Day Theme for the year 2019 was

A:-From farm to plate: Make food safe
B:-Together the front lines against diabetes 
C:-Depression: Let's talk
D:-Universal Health Coverage: everyone, everywhere

Correct Answer:- Option-D

2:-Deficiency of Thiamine (Vitamin B1) causes 

A:-Angular Stomatitis
B:-Wernicke's encephalopathy 
C:-Cheilosis
D:-Glossitis

Correct Answer:- Option-B

3:-In a balanced diet, the proportion of fats should be 

A:-15-20%
B:-20-30%
C:-40-50%
D:-60-70%

Correct Answer:- Option-B

4:-Which among the following DOES NOT come under behavioural sciences 

A:-Sociology
B:-Social anthropology 
C:-Cultural anthropology 
D:-Social psychology

Correct Answer:- Option-C

5:-Which among the following statements is NOT true about Janani Suraksha Yojana (JSY) 

A:-Launched in the year 2012
B:-Is a modification of National Maternity Benefit Scheme
C:-Objectives are reduction of maternal mortality and infant mortality 
D:-Promotes institutional deliveries for poor women

Correct Answer:- Option-A

6:-Defluoridation is an example of 

A:-Primordial lprevention
B:-Primary prevention
C:-Secondary prevention 
D:-Tertiary prevention 

Correct Answer:- Option-B

7:-Which among the following study designs give the underlying cause (why and how) 

A:-Descriptive study
B:-Analytical study
C:-Randomized Controlled Trial
D:-Non-Randomized Controlled Trial 

Correct Answer:- Option-B

8:-Which among the following is an uncontrolled characteristic of a study

A:-Independent Variable 
B:-Dependent Variable 
C:-Discrete Variable
D:-Continuous Variable 

Correct Answer:- Option-B

9:-Which among the following statements is NOT applicable to probability sampling method 

A:-Every member of the population has an equal chance of being included in the sample
B:-The chances of members of the population being selected for the sample are known 
C:-Sampling error can be calculated
D:-Sampling error remains unknown 

Correct Answer:- Option-D

10:-Systematic sampling is NOT used when the population is 

A:-Large
B:-Scattered
C:-Homogenous
D:-Non-Homogenous 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email