MCQs on Community Dentistry - 9

1:-Sentinel surveillance is

A:-Active search for disease in an apparently health individual
B:-Monitoring of rate of occurrence of specific conditions to assess the stability or change in health
C:-A search for a relationship betwen one phenomenon or condition and another that has occurred in the past 
D:-Examination of groups of various ages at various stages of development at a time

Correct Answer:- Option-B

2:-Which among the following is a characteristic of cross sectional studies 

A:-Cause and effect relationship can't be established
B:-It is useful in finding out incidence rate of disease in a community 
C:-Attrition or loss to follow up is a common problem
D:-Study tells about the natural history of disease and its future outcome 

Correct Answer:- Option-A

3:-Relative risk, attributable risk and incidence rate can be calculated in 

A:-Case control study
B:-Cohort study
C:-Retrospective study 
D:-Descriptive study

Correct Answer:- Option-B

4:-Pygmalion effect is another name for 

A:-Selection bias
B:-Memory or recall bias 
C:-Interviewer's bias
D:-Berkesonian bias 

Correct Answer:- Option-C

5:-Absolute zero and meaningful ratio of scores exist in 

A:-Nominal scale
B:-Ordinal scale 
C:-Interval scale 
D:-Ratio scale

Correct Answer:- Option-D 

6:-Prevalence = Incidence in

A:-Ultra short diseases like food poisoning 
B:-Acute diseases like influenza
C:-Suicides which have zero duration 
D:-Chronic diseases like diabetes

 Correct Answer:- Option-B

7:-The indicator dye used in Ora test is 

A:-Diazoresorcinol
B:-Methylene blue
C:-Bromocresol green
D:-None of the above 

Correct Answer:- Option-B

8:-Which among the following is a simplified substitute for Snyder test 

A:-Ora test
B:-Swab test 
C:-Alban test
D:-Michigan test

Correct Answer:- Option-C

9:-The Swab test was developed by 

A:-Grainger et al in 1965
B:-Hadley in 1933
C:-Michigan in 1945 
D:-None of the above

Correct Answer:- Option-A

10:-Salt fluoridation comes under which level of prevention 

A:-Primordial prevention
B:-Primary prevention
C:-Secondary prevention 
D:-Tertiary prevention 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email