MCQs on Disaster Management - 29

1. When two tectonic plates diverge (pull apart) the Earth is thinned. In this scenario, we can predict that the asthenosphere will 

a) rise
b) sink
c) rise then sink
d) sink then rise

Answer: (c)

2. Which of the following is most likely to be in the ‘eye’ of a cyclone ? 

a) It is an area of high pressure
b) It is an area of low pressure
c) It has high speed winds
d) It has lots of clouds

Answer: (b)

3. Which of the following is not a characteristic of a braided stream? 

a) branching channels
b) high gradient
c) abundant bed load
d) constant discharge

Answer: (d)

4. Volcanic eruption are closely associated with 

a) Mountain building and fracturing
b) Deforestation
c) Landslides
d) Heat budget

Answer: (c)

5. Volcanoes are generally found where 

a) Intraplates pull apart or are coming together 
b) Tectonic plates pull apart or are coming together 
c) Earths crust pull apart or are coming together 
d) None of these pull apart or are coming together

Answer: (b)

6. Volcanoes which are currently inactive but there is a possibility that it can erupt again in future are called

a) Dormant Volcanoes 
b) Semi- Dormant Volcanoes 
c) Extinct Volcanoes 
d) Dead Volcanoes

Answer: (a)

7. What is Lahars ? 

a) Magma 
b) Lava 
c) Volcanic mud flow 
d) None of the above

Answer: (c)

8. What is the cause of tidal waves? 

a) wind 
b) gravitational force of the moon on the sea 
c) gravitational force of the sun on the sea 
d) gravitational force of the earth on the sea

Answer: (b)

9. When magma reaches the surface of the earth, is called 

a) Lava 
b) Crater 
c) Fissure 
d) Clay

Answer: (a)

10. When the stress exceeds the resistance to shearing along the locked interface between two converging plates, what will happen? 

a) The seafloor will suddenly subside 
b) The seafloor will suddenly be driven upward 
c) The seafloor will slide passively in a lateral direction parallel to the strike of the interface 
d) Nothing will happen

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email