MCQs on Disaster Management - 33

1. The first phase of environmental health management begins 

a) Long before a disaster strikes 
b) When a disaster strikes 
c) Within the first three hours after the disaster has struck 
d) After the warning period

Answer: (a)

2. The main objectives of First Aid? 

a) To preserve life 
b) To prevent the victims condition from worsening 
c) To promote recovery 
d) All the above

Answer: (d)

3. The role of which agency is important in disaster prevention. 

a) Media 
b) Police 
c) Government officials 
d) Public

Answer: (a)

4. What are the consequences of disaster on a society? 

a) Loss of life 
b) Damage to property 
c) Environmental Damages 
d) All of the above

Answer: (d)

5. What are the important measures to be taken in community level of disaster preparedness 

a) Increased awareness 
b) Provision of early and timely warning 
c) Landuse planning 
d) All of the above

Answer: (d)

6. What are the main prescribes procedures for standard operating? 

a) Search and rescue 
b) Medical assistant 
c) Casualty management 
d) All of the above

Answer: (d)

7. What are the major Hazard/disaster management related activities? 

a) Preparedness 
b) Response 
c) Recovery 
d) All of the above

Answer: (d)

8. What are the major types oriented to mitigation measures of hazards and disasters? 

a) Public mitigation measures 
b) Community mitigation measures 
c) Both a and b 
d) None of the above

Answer: (c)

9. What are the roles of NGOs in disaster related preparedness stage? 

a) Public awareness and education 
b) Vulnerability and risk assessment 
c) Forming and training DNTs, introducing alternative technologies 
d) All of the above

Answer: (d)

10. What are the technologies involved in the detection of Tsunami? 

a) Satellites to provide warning of tsuna-migenic earthquakes gauges 
b) Tsunami detectors linked to land by submarine cables 
c) Coastal tidal 
d) All of the above

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email