MCQs on Disaster Management - 39

1. The extent to which a community ,structure , services or geographic area is likely to be damaged or disrupted by the impact of particular hazard is termed as 

a) Capacity 
b) Vulnerability 
c) Risk 
d) Hazard assessment

Answer: (b)

2. The grass is dry. the soil is dry 

a) drought 
b) flood 
c) earthquake 
d) landslide

Answer: (a)

3. The ground movements caused by earthquakes can have a damaging effects such as? 

a) Ground shaking 
b) Landslides 
c) Surface ruptures 
d) All the above

Answer: (d)

4. The human factors which cause floods are: 

a) Deforestation 
b) Heavy rainfall 
c) Cloud burst 
d) Large catchment area

Answer: (a)

5. The magnitude of energy released by an earthquake is usually measured on Richter scale which ranges between 

a) 0 to 7 
b) 0 to 8 
c) 0 to 9 
d) 0 to 12

Answer: (c)

6. The major effects of floods are 

a) Physical damage 
b) Loss of biodiversity 
c) Scarcity of water supply 
d) All of the above

Answer: (d)

7. The major man made causes of floods are 

a) Deforestation 
b) Siltation 
c) Bursting of dam 
d)All of the above

Answer: (d)

8. The place of origin an earth quake is called 

a) Focus 
b) Epicentre 
c) Centre 
d) Core

Answer: (a)

9. The point at which a fault first ruptures in the Earth is called the 

a) hypocenter 
b) hypercenter 
c) epice3picenter 
d) pocenter

Answer: (d)

10. The point in the earth from which seismic waves spread out in all direction is: 

a) Earthquake focus 
b) Siesmic Center 
c) Epi Centre 
d) None of these

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email