MCQs on Disaster Management -40

1. The process of avulsion causes 

a) downcutting of the riverbed 
b) wider floodplains for the river 
c) slow shifting of the rivers channel 
d) formation of a new course for the river channel

Answer: (d)

2. The process of avulsion is caused by 

a) erosion of the river channel 
b) buildup of sediment in the river channel 
c) widening of the channel 
d) destruction of natural levees

Answer: (b)

3. The sudden release of hot materials (lava, ash, gas etc.) from volcanoes is called 

a) Volcanic eruption 
b) Ash showers 
c) Pyroclastic flows 
d) Hot mud flows

Answer: (a)

4. The wave height of a tsunami is typically less than 

a) 0.1 m 
b) 0.2 m 
c) 1 m 
d) 0.5 m

Answer: (c)

5. The wind speed during the cyclone that hit mount Washington during the year 1934 on 12th April was

a) 372km/hr 
b) 200km/hr 
c) 150km/hr 
d) 100km/hr

Answer: (a)

6. The zone of the earth that is divided into rigid plates is the 

a) atmosphere 
b) lithosphere 
c) tectosphere 
d) biosphere

Answer: (b)

7. The NH-44 (presently 8) is affected by which hazard

a) Floods 
b) Earthquake 
c) Landslide 
d) All of the above

Answer: (c)

8. Tropical cyclone, drought, wildfire is: 

a) Industrial hazard 
b) Man induced hazard 
c) Meteorological hazard 
d) Hydrological hazard

Answer: (c)

9. Tropical cyclones originate within 

a) Intermediate between Polar and temperate zones 
b) Mainly tropical area 
c) Mainly equatorial Zones 
d) Intermediate between Tropics of Capricorn and cancer

Answer: (d)

10. Tropical cyclones rarely develop within 5 0 of the equator because coriolis effect is 

a) weakest there 
b) moderate there 
c) Strongest there 
d) None of the above

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email