MCQs on Disaster Management - 42

1. The centre of a cyclone is a calm area and is called the_________ of the storm. 

a) Eye 
b) Focus 
c) Centre 
d) Radius

Answer: (a)

2. The centre of the cyclone is characterized by 

a) High Pressure 
b) Low pressure 
c) Very High Pressure 
d)All of the above

Answer: (b)

3. The eye of a cyclone is 

a) cloudy and highly stormy 
b) full of strong winds. 
c) calm and cloudless. 
d) site with high atmospheric pressure.

Answer: (c)

4. The earth crust is made up of huge slabs, which are called- 

a) Crust 
b) Plates 
c) Rock 
d) Magma

Answer: (b)

5. The Earth is divided into layers that differ in composition and density. What is the proper sequence of these layers if they are listed from least dense to most dense? 

a) inner core, outer core, mantle 
b) crust, mantle, core 
c) core, mantle, crust 
d) mantle, core, crust

Answer: (b)

6. The Earths human population is estimated at people. 

a) 670 million 
b) 1000 million 
c) 4.6 billion 
d) 7 billion

Answer: (d)

7. The Earths internal heat is responsible for causing 

a) Hurricanes 
b) floods 
c) earthquakes 
d) tornadoes

Answer: (c)

8. The point of the earth’s surface directly above the point where an earthquake occurs is called the:

a) Focus 
b) Epicenter 
c) Fracture 
d) Fault

Answer: (b)

9. The point within the earth where earthquake generated is called- 

a) Focus of epicenter 
b) Focus of foci 
c) Focus of hypocenter 
d) None of these

Answer: (c)

10. The primary result of earthquakes is 

a) Building and bridge collapsed 
b) Rapture of water and gas pipelines 
c) Change in course of river and creation of new islands 
d) All of the above

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email