MCQs on Disaster Management - 43

1. The State Disaster Management Authority is headed by 

a) Governor 
b) Chief minister 
c) Chief Secretary of the State 
d) None of the above

Answer: (b)

2. The steps need to be taken for any risk natural or man-made disaster

a) Proper building construction 
b) A well planned 
c) Awareness among the stakeholders 
d) All of the above

Answer: (d)

3. United Nations Disaster Management Team (UNDMT) is responsible for solving problem resulting from disasters in? 

a) Africa 
b) Asia 
c) Australia 
d) In all continents

Answer: (d)

4. Vulnerability analysis comes in which part of the Disaster Management Cycle 

a) Mitigation 
b) Preparedness 
c) Response 
d) Recovery

Answer: (a)

5. Warning about cyclonic disaster is convened through 

a) Newspaper 
b) Radio network 
c) Television 
d)All of the Above

Answer: (d)

6. What is the name of instrument used for measuring earthquake intensity? 

a) Modified Mercalli Scale 
b) Metrological scale 
c) Vernier scale 
d) Barometer

Answer: (a)

7. What is the point or place that is the first to record the seismic waves? 

a) Seismic point 
b) Epicenter 
c) Focal point 
d) Epipoint

Answer: (b)

8. What would you do if you heard a warning? 

a) Surf on the big waves 
b) Get out of the water quickly and move to higher ground 
c) Wait until you have finished your swim 
d) phone your friend

Answer: (b)

9. When people or government agencies try to control the activities of natural events, the common result is which of the following? 

a) Our problem with nature is transferred elsewhere, to someone else, or postponed. 
b) The effort is wasted because it is impossible to do. 
c) We have become quite effective at such control. 
d) This doesn’t happen since the federal government doesn’t permit tampering with nature.

Answer: (a)

10. When was the National Fire Service College established? 

a) 1967 
b) 1976 
c) 1956 
d) 1942

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email