MCQs on Disaster Management - 44

1. Deficiency of a particular year’s rainfall exceeds 26 –50 % of normal it is termed as 

a) Onset Of Drought 
b) Moderate Drought 
c) Severe Drought 
d) none of the above.

Answer: (b)

2. During a tsunami a series of waves radiating out ward from a central disturbance of the sea floor is called a 

a) Ocean storm 
b) Wind-generated disturbance 
c) Wave train 
d) Wavelets

Answer: (c)

3. During volcanic eruption , the extreme risk zone is within a distance 

a) Upto 100 mtrs 
b) 100-300 mtrs 
c) 300mtrs- 3 km 
d) None of the above

Answer: (a)

4. A flood can vary in: 

a) size 
b) speed of water flow 
c) duration 
d) all of the above

Answer: (d)

5. Earthquake is a: 

a) Geophysical disaster 
b) Hydrological disaster 
c) Meterological disaster 
d) Compound disaster

Answer: (a)

6. Earthquake is- 

a) A sudden shaking or vibration of ground 
b) Disturbances in the earth’s crust 
c) Both (a) & (b) 
d) None of the above

Answer: (c)

7. Earthquake under the sea is called? 

a) Tsunami 
b) Hurricane 
c) Cyclone 
d) Thunder

Answer: (a)

8. Earthquakes and tsunamis constitute disaster percentage = ..?

a) 8% 
b) 4% 
c) 6% 
d) 17%

Answer: (a)

9. Earthquakes occur most frequently at 

a) plate surface 
b) plate boundaries 
c) plate vacuum 
d)ocean beds

Answer: (b)

10. In the eye of the cyclone the temperature is: 

a) Highest 
b) Lowest 
c) Normal 
d) Average

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email