MCQs on Ophthalmology - 10

1:-The following statement regarding Treacher Collins syndrome is true EXCEPT 

A:-malformation of the derivatives of first and second branchial arches
B:-associated with micrognatia and malformed ears 
C:-coloboma of upper eyelid
D:-cataract

Correct Answer:- Option-C

2:-The following statement regarding capillary hemangioma is true 

A:-presents one year after birth
B:-more common in females 
C:-seen more in lower eyelid
D:-not associated with orbital extensions and visceral hemangiomas 

Correct Answer:- Option-B

3:-The commonest cause of blindness in India is 

A:-diabetic retinopathy
B:-glaucoma
C:-age related macular degeneration 
D:-cataract

Correct Answer:- Option-D

4:-The National Program for Control of Blindness was launched in India in 

A:-1971
B:-1976 
C:-1982 
D:-1990

Correct Answer:- Option-B

5:-Compared to bupivacaine 0.5%, lignocaine 2% has 

A:-longer time for onset of action
B:-longer duration of anaesthesia 
C:-longer duration of analgesia 
D:- none of the above

Correct Answer:- Option-D

6:-Wavelength of Nd Yag laser light is

A:-193 nm 
B:-488 nm 
C:-532 nm 
D:-1064 nm

Correct Answer:- Option-D

7:-The following wavelength is not used during retinal laser treatment of macular lesions 

A:-488 nm
B:-514 nm 
C:-532 nm 
D:-577 nm

Correct Answer:- Option-A

8:-Destruction of the pathogenic microorganisms and spores from surgical instruments is termed as 

A:-sterilisation
B:-disinfection
C:-decontamination 
D:-sanitization

Correct Answer:- Option-A

9:-The National Program for Control of Blindness aims at reducing the prevalence of blindness by 2020 to 

A:-0.1%
B:-0.3%
C:-0.5% 
D:-1%

Correct Answer:- Option-B 

10:-Khodadoust line is seen in

A:-keratoconus 
B:-pterygium
C:-corneal graft rejection 
D:-siderosis

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email