MCQs on Ophthalmology - 2

1:-A snellen visual acuity of 20/200 is equivalent to which of the following logMAR values.

A:-1.00
B:-0
C:-10.00
D:-0.10

Correct Answer:- Option-A

2:-The corneal endothelium on slitlamp biomicroscopy is examined using

A:-Direct illumination
B:-Sclerotic scatter 
C:-Specular reflection 
D:-Retro illumination

Correct Answer:- Option-C

3:-Which of the following does not commonly cause glare?

A:-lritis
B:-Corneal scar
C:-Posteriorsubcapsular cataract 
D:-Albinism

Correct Answer:- Option-A

4:-Corneal haze in corneal edema is primarily due to 

A:-reflection
B:-light scattering 
C:-refraction
D:-diffraction

Correct Answer:- Option-B

5:-All of the following statements are true regarding photoreceptors except 

A:-There are approximately 120 million rods in the eye
B:-Rods are absent at the fovea
C:-The ratio of Photoreceptors to Ganglion cells is 10:1 
D:-There are approximately 20 million cones in the eye 

Correct Answer:-Question Cancelled

6:-Sphincter and dilator muscle of iris is derived from 

A:-surface ectoderm
B:-mesenchyme 
C:-neuroectoderm
D:-pupillary membrane 

Correct Answer:- Option-C

7:-Regarding angle kappa, which is the correct statement?

A:-It is the angle between optic axis and visual axis 
B:-Positive angle kappa is seen in myopia
C:-It is the angle between pupillary axis and visual axis
D:-Positive angle Kappa gives the appearance of pseudoesotropia 

Correct Answer:- Option-C

8:-Which of the following statements is true?

A:-Basal tear secretion is maintained by the main lacrimal gland 
B:-Schirmers Test ll measures the basal tear secretion only
C:-TBUT test less than 10 sec is abnormal
D:-Schirmer Test l measures both basal & reflex secretion Correct 

Correct Answer:- Option-C

9:-Stiles-Crawford effect refers to

A:-reduced sensitivity of peripheral retina
B:-Peripheral rays cut off by iris to counteract optical aberrations
C:-greater sensitivity of retinal photoreceptors to perpendicular rays rather than oblique rays D:-higher refractive index of core of lens nucleus than peripheral cortex

Correct Answer:- Option-C

10:-All the following statements regarding aqueous humour are true except 

A:-The glucose content is approximately 80% of that of plasma
B:-The lactate concentration is twice that of plasma 
C:-Aqueous has relatively low ascorbic acid content
D:-Active secretion accounts for the major fraction in aqueous secretion 

Correct Answer:- Option-C
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email