MCQs on Ophthalmology - 3

1:-In preseptal cellulitis, the following finding is not seen 

A:-normal pupillary reaction
B:-proptosis
C:-no chemosis
D:-normal ocular motility 

Correct Answer:- Option-B

2:-The following features are seen in adult patients with idiopathic orbital inflammatory disease EXCEPT

A:-bilateral periorbital swelling
B:-radiotherapy may be considered if there is not improvement after 2 weeks of adequate steroid therapy. 
C:-severe prolonged inflammation can lead to a frozen orbit
D:-spontaneous remission can occur in some cases 

Correct Answer:- Option-A

3:-The characteristic S shaped ptosis is seen in 

A:-myasthenia gravis
B:-injury to levator palpebrae superioris 
C:-acute dacryoadenitis
D:-third carnial nerve palsy 

Correct Answer:- Option-C

4:-The following structures pass through the superior orbital fissure EXCEPT 

A:-superior division of Oculomotor nerve
B:-inferior division of Oculomotor nerve 
C:-superior & inferior Ophthalmic vein 
D:-none of the above

Correct Answer:-
Option-D 

5:-Pseudo - enophthalmos is seen in

A:-blow out fracture of orbital floor
B:-atrophy of orbital contents following radiotherapy 
C:-metastatic schirrous carcinoma of orbit
D:-microphthalmos 

Correct Answer:- Option-D

6:-The most common tumour causing optico ciliary collaterals is 

A:-optic nerve sheath meningioma
B:-optic nerve glioma
C:-cavernous hemangioma 
D:-capillary hemangioma 

Correct Answer:- Option-A

7:-The following statements are true about thyroid eye disease EXCEPT 

A:-smoking is a risk factor for developing thyroid eye disease
B:-males are affected more than females
C:-the disease is not related with the severity of thyroid dysfuction
D:-radioactive iodine used in the treatment of hyperthyroidism can worsen the thyroid eye disease 

Correct Answer:- Option-B

8:-The following findings are associated with neurofibromatosis type 1 EXCEPT 

A:-acoustic neuroma
B:-meningioma
C:-optic nerve glioma 
D:-neurofibroma

Correct Answer:- Option-A

9:-A 10 years old girl presents to an eye hospital with anterior uveitis and polyarthritis. ANA test positive, Rheumatoid factor negative. Most likely diagnosis is

A:-Juvenile rheumatoid arthritis 
B:-Juvenile idiopathic arthritis
C:-Systemic lupus erythematosus 
D:-Polyarteritis nodosa

Correct Answer:- Option-B

10:-A patient with giant cell arteritis can present with the following ocular findings EXCEPT 

A:-anterior ischemic optic neuropathy
B:-central retinal artery occlusion 
C:-central retinal vein occlusion 
D:-diplopia

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email