MCQs on Ophthalmology - 4

1:-The usual angle subtended by the visual axis and anatomical axis of the eye is 

A:-0 degree
B:-5 degree 
C:-10 degree 
D:-15 degree

Correct Answer:- Option-B

2:-The superior rectus muscle is inserted mm behind the superior limbus 

A:-5.5 mm
B:-6.5 mm
C:-6.9 mm
D:-7.7 mm

Correct Answer:- Option-D

3:-The primary and secondary actions of superior rectus muscle are 

A:-elevation, adduction and intorsion
B:-elevation, abduction and intorsion 
C:-elevation, adduction and extorsion 
D:-elevation, abduction and extorsion 

Correct Answer:- Option-A

4:-The angle subtended between the visual axis and the orbital axis when the eye looks straight ahead at a fixed point is

A:-10 degree 
B:-23 degree 
C:-30 degree 
D:-35 degree

Correct Answer:- Option-B

5:-The yoke muscle of left superior oblique is 

A:-left inferior oblique
B:-right inferior oblique 
C:-right inferior rectus 
D:-left inferior rectus

Correct Answer:- Option-C 

6:-In paretic squint

A:-secondary deviation is the same as primary deviation 
B:-secondary deviation exceeds primary deviation
C:-secondary deviation is less than primary deviation 
D:-none of the above

Correct Answer:- Option-B

7:-The following are tests for stereopsis EXCEPT 

A:-TNO
B:-FRISBY
C:-TITMUS
D:-CARDIFF CARDS

Correct Answer:- Option-D

8:-During Hirschberg test, if the corneal light reflection is seen at the temporal border of a 4 mm size pupil the angle of deviation of the eye is about

A:-5 degree 
B:-15 degree 
C:-30 degree 
D:-45 degree

Correct Answer:- Option-B

9:-The following statements about congenital / essential / infantile esotropia are true EXCEPT 

A:-idiopathic condition with a small (<10 D) angle of deviation
B:-develops within first 12 months of life 
C:-no significant refractive error
D:-associated with limitation of ocular movements 

Correct Answer:- Option-B

10:-The following surgical procedure weakens the action of an extraocular muscle 

A:-resection
B:-advancement of muscle nearer to the limbus 
C:-posterior fixation suture
D:-tucking

Correct Answer:- Option-C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email