MCQs on Ophthalmology - 7

1:-Majority of the basal cell carcinoma lesions are seen in the 

A:-lower eyelid
B:-medial canthus 
C:-upper eyelid 
D:-lateral canthus

Correct Answer:- Option-A

2:-The following statements are true about intradermal naevus EXCEPT 

A:-most common type of acquired melanocytic naevus
B:-seen mainly in elderly patients
C:-papillomatous lesion with only little pigmentation 
D:-has malignant potential

Correct Answer:- Option-D

3:-The most common primary orbital malignancy in children is 

A:-embryonal sarcoma
B:-neuroblastoma 
C:-myeloid sarcoma
D:-Langerhans cell granulomatosis 

Correct Answer:- Option-A

4:-Marfan's syndrome patient can present with all the following EXCEPT 

A:-ectopia lentis
B:-retinal detachment 
C:-hypermetropia
D:-hypoplasia of dilator pupillae

Correct Answer:- Option-C

5:-A patient presents with fever, parotid gland enlargement, uveitis and facial cranial nerve palsy. Most likely diagnosis is

A:-Mumps
B:-Heerfordt syndrome 
C:-Multiple sclerosis
D:-Reiter syndrome 

Correct Answer:- Option-B

6:-The following are diagnostic criteria for Behcet syndrome EXCEPT 

A:-painful oral aphthous ulceration
B:-arthritis 
C:-uveitis
D:-erythema nodosum 

Correct Answer:- Option-B

7:-The following is TRUE in myasthenia gravis 

A:-positive ice pack test
B:-weakness of skeletal and cardiac muscles 
C:-affects males more than females
D:-negative edrophonium test 

Correct Answer:- Option-A

8:-The following features of vortex keratopathy are true EXCEPT

A:-visual acuity is not affected by the corneal epithelial deposits in the visual axis
B:-due to hydroxychloroquine has no relationship to the dosage and duration of treatment. 
C:-keratopathy due to amiodarone is related to the dose and duration of treatment
D:-the keratopathy changes due to hydroxychloroquine are not usually reversible on cessation of treatment 

Correct Answer:- Option-D

9:-The following statements regarding homocystinuria are true EXCEPT 

A:-enzyme cystathionine synthetase is deficient.
B:-intravascular thrombosis can occur during general anesthesia 
C:-downward dislocation of lens is seen in some patients
D:-autosomal dominant inheritance 

Correct Answer:- Option-D

10:-In Trisomy 21 patients, the iris lesions are termed as 

A:-lisch nodules
B:-brushfield spots 
C:-iris nevi
D:-iris mammillations 

Correct Answer:- Option-B
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email