MCQs on Ophthalmology - 9

1:-Regarding extra ocular movements - identify the false statement 

A:-The primary action of inferior oblique is excyclotorsion
B:-The right inferior oblique & Left superior rectus are yoked muscles 
C:-The primary action of superior oblique muscle is incyclotorsion
D:-The Right medial rectus & Left lateral rectus are antagonistic muscles 

Correct Answer:- Option-D

2:-The following charts are used in the testing of contrast sensitivity except 

A:-Vistech chart
B:-Cambridge gratings 
C:-Rosenbaums chart 
D:-Regan charts

Correct Answer:- Option-C 

3:-In fourth nerve palsy

A:-Hyperdeviation increases on contralateral head tilt 
B:-Microvascular occlusion is the most common cause
C:-Vertical fusion range more that 3D suggests congenital palsy
D:-Excyclotorsion less than 10 degrees suggest bilateral involvement 

Correct Answer:- Option-C

4:-In Electrophysiology, which of the following statement is true 

A:-The EOG originates in the photoreceptors
B:-The a wave of ERG originates in muller cells
C:-Pattern ERG is a measure of ganglion cell function 
D:-Arden ratio of 1.80 or greater is normal

Correct Answer:-
Option-D

5:-The Enhanced depth imaging modality in OCT is primarily useful in studying 

A:-Inner retinal layers
B:-Outer retinal layers 
C:-Choroid
D:-Middle retinal layers 

Correct Answer:- Option-C

6:-The following are features of posterior sclerits except 

A:-Proptosis
B:-choroidal folds 
C:-Disc edema
D:-associated with Harada's disease 

Correct Answer:- Option-D

7:-In Phacoemulsification, nucleus fracture techniques includes all except 

A:-divide & conquer
B:-sandwich technique 
C:-chip & flip technique 
D:-chop technique

Correct Answer:- Option-B

8:-Ocular manifestations of AIDS include all except 

A:-Kaposi sarcoma
B:-retinal microangiopathy 
C:-frosted branch angitis 
D:-pars planitis

Correct Answer:- Option-D

9:-Heterochromia lridis is seen is all except 

A:-Horner's syndrome
B:-ocular siderosis
C:-Fuchs uveitis syndrome 
D:-multiple sclerosis 

Correct Answer:- Option-D

10:-Features of occult globe rupture include all except 

A:-Irregular, deep A C
B:-Hypotony
C:-Dense hemorrhagic chemosis 
D:-Choroidal rupture

Correct Answer:- Option-D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email