MCQs on Photo Journalism - 4

61. Emulsion
A. Light sensitive gelatin 
B. Developing chemical
C. Digital ink 
D. None of the above
Answer: (A)

62. Fill-In-Light
A. Back ground light 
B. Additional light to soften
C. Natural light 
D. None of the above
Answer: (B)

63. Filter
A. Coloured piece of glass 
B. A mesh 
C. Muslin cloth 
D. None of the above
Answer: (A)

64. Flat lighting
A. High contrast 
B. Little contrast 
C. For shadow 
D. None of the above
Answer: (B)

65. Focal length
A. Distance between film and centre of lens 
B. distance between foreground and background
C. Distance between object and film. 
D. None of the above
Answer: (A)

66. Foreground
A. Area between lens and sensor 
B. area between camera and object
C. Area between photographer and camera 
D. None of the above
Answer: (B)

67. …………… has been defined as taking of photographs to provide a record of social and political situations with the aim of conveying information
A. Documentary photography 
B. Wild life photography
C.Travel photography 
D. Sports photography .
Answer: (A)

68. Long distance photography is facilitated by—
A. Visible light 
B. X-rays 
C. Infra Red rays 
D. Ultra violet rays
Answer: (C)

69. A ‘bleeding’ picture is one that is
A. without borders 
B. badly printed
C. streaked due to exhausted developer 
D. Note of these
Answer: (A)

70. Visible light occurs between
A. 3000 and 8000 Angstrom 
B. 3000 and 7000 Angstrom
C. 4000 and 7000 Angstrom 
D. None of these
Answer: (C)

71. The Camera Obscura was first recorded in
A. 400BC 
B. 1600 AD 
C. 1800 AD 
D. 800 AD
Answer: (A)

72. A Camera Lucida is
A. an artists aid 
B. an early box camera
C. a type of rangefinder camera 
D. None of these
Answer: (A)

73. Which of the following parts of the eye are the most colour sensitive
A. the rods 
B. the cones 
C. the iris 
D. the retina
Answer: (B)

74. The world’s oldest surviving photograph was taken in
A. 1826 
B. 1836 
C. 1846 
D.1889
Answer: (A)

75. The first Canon camera was released in
A. 1930 
B. 1935 
C. 1940 
D.1923
Answer: (B)

76. What is a ‘dolly’?
A. a heavy tripod 
B. a remote flash 
C. a camera case 
D. None of these
Answer: (A)

77. What was the first camera to be used on the moon?
A. Liecaflex SL MOT 
B. Hasseblad 500EL HEC
C. Mamiya RB67 
D. None of these
Answer: (B)

78. A Candela is a measure of light
A. wavelength 
B. temperature 
C. intensity 
D. None of these
Answer: (C)

79. When was the first ever colour photograph taken?
A. 1861 
B. 1881 
C. 1901 
D. 1900
Answer: (A)

80. Lenses are usually coated with
A. magnesium fluoride 
B. sodium fluoride 
C. zinc fluorite 
D. none of these
Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

1. Which one of the following best describes the term “Merchant Discount Rate” sometimes seen in news ?   The incentive given by a bank to a...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email