Solved Question Paper for Drugs Inspector (Medical Devices) in CDSCO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Drugs Inspector (Medical Devices) in Central Drugs Standard Control Organization (CDSCO), Department of Health & Family Welfare held on 15.12.2018.


1. Consider the following statements regarding ‘data structure’:

1. In Hash table, access time is independent of the size 𝑛 of the collection
2. In Search tree, elements are accessible in their natural order

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

2. Consider the following statements with reference to ‘Open Market Operations’ (OMO):
1. OMO makes the bank rate policy more effective
2. OMO can be used to bear out seasonal shocks
3. OMO helps in stabilizing the prices of securities

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

3. Which of the following shells are found in the ‘UNIX Operating System’?
1. Bourne shell
2. C shell
3. Korn shell
4. Restricted shell

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

4. A ‘Brouter ’ combines the features of a:
(a) Router and a Gateway
(b) Bridge and a Gateway
(c) Router and a Bridge
(d) Bridge and a Repeater

Answer: (c)

5. Which Microsoft TCP/IP (Transfer Control Protocol) / (Internet Protocol) can be used over the Internet to create a secure virtual network?
(a) SLIP (Serial Line Internet Protocol)
(b) PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol)
(c) TCP (Transfer Control Protocol)
(d) HTTP (Hyper Text Transfer Protocol)

Answer: (b)

6. ‘Mahila Udyog Nidhi’ is a special scheme for promoting women entrepreneurship and operated through:
(a) Reserve Bank of India and State Bank of India
(b) State Financial Corporations and Scheduled Commercial Banks
(c) State Ministry of Women and Child Welfare
(d) Central Ministry of Women and Child Welfare

Answer: (b)

7. Which one of the following is not covered under the rules framed by ‘World Trade Organization’ (WTO)?
(a) General Agreement on Tariffs and Trade (GATT)
(b) General Agreement on Trade in Services (GATS)
(c) General Agreement on International Collaboration (GAIC)
(d) Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights (TRIPS)

Answer: (c)

8. ‘Hutton Theory’ explains the origin of ‘Untouchability’ due to:
(a) People doing certain dirty professions are excluded from mixing with others
(b) Partly racial, partly religious and partly a matter of social customs
(c) Idea of Purity and Impurity
(d) People occupying dirty occupations are condemned, considered as dirty and untouchables

Answer: (b)

9. Which one of the following statements is correct regarding ‘Sukanya Samridhi Yojana’ (SSY)?
(a) It is a Government of India backed saving Scheme targeted at the parents of girl children
(b) The Scheme was launched in January 2016 as a part of ‘Beti Bechavo, Beti Padhao’ campaign
(c) Parents can open a minimum of two accounts for each of their children (exception allowed for twins and triplets)
(d) A girl can operate her account after she reaches the age of 20 years

Answer: (a)

10. Macroeconomics is also known as theory of:
(a) Income and Employment
(b) General Level Price and Inflation
(c) Economic Growth
(d) Distribution

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email