MCQs on Photo Journalism - 6

101. Your negative is very weak with very little shadow detail. Why?
A. Under exposure and under development 
B. Under exposure and over development
C. Over exposure and over development 
D. None of these
Answer: (A)

102. What is ‘posterization’?
A. extreme tone separation 
B. partial image reversal
C. total image reversal 
D. None of these
Answer: (A)

103. David Seyour was the founder of which group?
A.f64 B. Societe Heliographique
C. Magnum D. None of these
Answer: (C)

104. Which camera (from around 1984) used solar energy to assist the batteries?
A. Nikon FA 
B. Ricoh XR-S 
C. Pentax LX 
D. None of these
Answer: (B)

105. Your black and white print has mottled tones despite full development. Why?
A. old paper 
B. contaminated stop bath
C. exhausted fixer 
D. None of these
Answer: (A)

106. What is ‘chiaroscuro’?
A. a lens aberration 
B. a light and shade effect
C. warped negative film 
D. None of these
Answer: (B)

107. What temperature should colour film be developed at?
A. 95 degrees Celsius 
B. 100 degrees celsius
C. 105 degrees Celsius 
D. None of these
Answer: (B)

108. Daylight colour film is balanced for light at
A. 3200 K 
B. 3400 K 
C. 5400 K 
D. 3000 K
Answer: (C)

109. Circles of confusion are most prominent in
A. mirror lens 
B. zoom lens 
C. fisheye lens 
D. None of these
Answer: (A)

110. Magenta is a combination of
A. red and blue light 
B. red and green light 
C. blue and green light 
D. None of these
Answer: (A)

111. Panchromatic film is sensitive to
A. all light 
B. all light bar red 
C. all light bar green 
D. none of these
Answer: (A)

112. Parallax error is due to
A. your flash mis-timing 
B. viewing and taking lenses being separate
C. flaws in ultra wide angle lenses 
D. none of these
Answer: (B)

113. What is the angle of view on a fisheye lens?
A. 180 degrees 
B. 225 degrees 
C. 270 degrees 
D. 290 degrees
Answer: (A)

114. Focus finders are found in
A. studios 
B. darkrooms 
C. cameras 
D. none of these
Answer: (B)

115. The term "photography" was first used by……………., in 1839, the year the photographic process became public.
A.Sir John Herscel 
B.Tim Donald 
C.Fox Talbot 
D. Thomas Alwa Edison
Answer: (A)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

1. Which one of the following best describes the term “Merchant Discount Rate” sometimes seen in news ?   The incentive given by a bank to a...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email