Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 18 December 2018 (Morning Session)

1.) In the two sets given below, set-I provides the different levels of teaching and learning while set-II gives their exemplars and concerns. Match the two sets and select from the code to indicate your answer.

Set-I (Levels of teaching and learning)

(a) Memory level

(b) Understanding level

(c) Reflective level

Set-II (Exemplars and Concerns)

(i) Encourages critical thinking based cognitive interchange

(ii) Protects personal interest and attitudinal concerns

(iii) Facilitates recalling and recognizing of facts

(iv) Enhances scope for seeing of relationships and meanings

Options:-

(A) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i)

(B) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii)

(C) (a)-(iii), (b)-(ii), (c)-(iv)

(D) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii)

ANS. A

 

2.) ‘Research ethics’ is of critical importance in which of the following areas? Select your answer from the code given below:

(a) Data collecting

(b) Preparing a seminar paper

(c) Data analysis

(d) Participation in a conference

(e) Writing a thesis/dissertation

(f) Selecting a research problem

Options:-

(A) (a), (c) and (e)

(B) (a), (b) and (f)

(C) (a), (b) and (c)

(D) (d), (e) and (f)

ANS.  A

 

3.) While presenting the research outcomes and sharing the same with others, in which of the following research type, the style has to be impersonal?

Options:-

(A) Narrative studies

(B) Action research based studies

(C) Ethnographic studies

(D) Causal comparative based Ex post facto studies

ANS. C

 

4.) In the following statements identifies those which relate to ‘Norm-referenced testing’ (NRT). Select from the code to give your answer.

(a) Covering a large domain of learning tasks with just a few items measuring specific tasks.

(b) Emphasizing discrimination among individuals in terms of relative level of learning.

(c) Focusing on a specified domain of learning tasks with a large number of items measuring specific tasks.

(d) Interpretation required a clearly defined group.

(e) Interpretation required a clearly defined achievement domain.

(f) Emphasizing description of learning tasks which individuals can and cannot perform.

Options:-

(A) (b), (c) and (f)

(B) (d), (e) and (f)

(C) (a), (b) and (d)

(D) (a), (b) and (c)

ANS. C

 

5.) In the list of statements given below which of them offer a suitable definition of research?

Give your answer by selecting from the code.

(a) Research means a repeated search

(b) Research is basically an answer to a question.

(c) Research provides an authentic solution to a problem.

(d) Research is an Endeavour to prove one’s hypothesis.

(e) Research is a meaning- giving process

(f) Research means drawing a sample from a defined population.

Options:-

(A) (b), (c) and (e)

(B) (b), (c) and (f)

(C) (a), (d) and (f)

(D) (a), (b) and (c)

ANS. D

 

6.) Which of the following is an indicator of key behaviour in effective teaching as evident from researches?

Options:-

(A) Engagement in learning by students

(B) Use of process and content questions during teaching

(C) Teacher affect in developing teacher-learner relationship

(D) Using student ideas and contributions

ANS. D

 

7.) Ability to see and size up the situation creatively is most relevant at which stage of research?

Options:-

(A) In formulating research hypotheses and procedures for testing them.

(B) At the stage of identifying and defining a research problem.

(C) In deciding and identifying the sampling procedures to ensure their representative

character.

(D) In determining the research design and its execution.

ANS. B

 

8.) Which of the following methods to teaching will encourage indirect learning?

Options:-

(A) Collaborative projects

(B) Lecturing with examples

(C) Term teaching

(D) Demonstration on a subject

ANS. D

 

9.) In which of the following methods of research the independent variable has to be selected rather than manipulated?

Options:-

(A) Descriptive survey method

(B) Ex post facto method

(C) Experimental method

(D) Exegetic research

ANS. B

 

10.) From the following list, identify the indicators of commitment areas of teachers and learners. Select from the code to give your answer.

(a) ‘Do it well’ approach

(b) Developing contact with community

(c) Enhancing performance in classroom including teaching-earning processes

(d) Concern for the all-round development and readiness to help

(e) Acquiring curricular and content competency

(f) Respecting impartiality, objectivity and intellectual honesty

Options:-

(A) (a), (b) and (c)

(B) (d), (e) and (f)

(C) (a), (d) and (f)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. B

 

Read the passage carefully and answer question numbers from 11 to 15.

In noting the nature of human lives, we have reason to be interested not only in the various things we succeed in doing, but also in the freedoms that we actually have to choose between different kind of lives. The freedom to choose our lives can make a significant contribution to our well-being but going beyond the perspective of well-being, the freedom itself may be seen as important. Being able to reason and choose is a significant aspect of human life. In fact, we are under no obligation to seek only our own well-being. It is for us to decide what we have good reason to pursue. We need not have to be a great leader to recognise that we can have aims or priorities that differ from the single-minded pursuit of our own well being only. The freedoms

and capabilities we enjoy can also be valuable to us. It is ultimately for us to decide how to use the freedom we have. It is important to emphasise that if social realizations are assessed in terms of human, lives are then seen inclusively, taking note of the substantive freedoms that people enjoy, rather than ignoring everything other than pleasures or utilities they end up having. There is also a second significant aspect of freedom : it makes us accountable for what we do. Freedom to choose gives us the opportunity to decide what we should do, but with that opportunity comes the power to do something, the accountability that emanates from that ability- that power-is a part of the capability perspective, and this can make room for demands of duty-what can be broadly called deontological demands. There is an overlap here between agency-centered concerns and the implications of a capability based approach. The perspective of social realizations will take us to further issues central to the analysis of justice in the world.

 

  1. Why freedom is seen as important?

Options:-

(A) To have different life styles.

(B) To succeed in doing things.

(C) To go beyond the perspective of one’s own well-being.

(D) To understand the perspective of one’s well-being

ANS. C.

 

12.) What is of no value for assessing social realizations?

Options:-

(A) Ignoring the values of freedom

(B) Capabilities of people

(C) Inability to use the freedom given

(D) Utilities

ANS. B

 

13.) What is the inherent aspect of freedom?

Options:-

(A) Accountability

(B) Pleasures of freedom

(C) Absence of actions

(D) Well-being of the self

ANS. A

 

14.) Why should we go beyond considerations of our own well-being?

Options:-

(A) To appreciate that our aims can differ from self-interest.

(B) To think of freedoms of others.

(C) To follow in the footsteps of great leaders.

(D) To be able to enjoy our freedoms.

ANS. D

 

15.) The central idea of the passage is:

Options:-

(A) Use of power for freedom

(B) Emphasis on variety of personal issues

(C) Need for securing justice to all

(D) Responsibility for individual happiness

ANS. C

 

16.) Match the following.

Given below are two sets, set-I embodies the type of communication while set-II provides their exemplification. Select your answer from the code given:

Set-I (types of communication)

(a) Linear communication

(b) Interactive communication

(c) Transactional Communication

Set-II (exemplification)

(i) Members are given themes on which they are required to hold discussion.

(ii) A teacher in the classroom presents a structured content

(iii) The principal of a college holds the staff meeting for understanding their problems.

(iv) The teachers and students in a college go on rampage.

Options:-

(A) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii)

(B) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(i)

(C) (a)-(i), (b)-(iv), (c)-(iii)

(D) (a)-(iv), (b)-(ii), (c)-(iii)

ANS. A

 

17.) When students place themselves close to certain communication sources, it will lead to:

Options:-

(A) Selective exposure

(B) Source domination

(C) Negative choices

(D) Impersonal behaviour

ANS.  A

 

18.) A cluster of propositions with a structure that exhibits some inference is called:

Options:-

(A) An explanation

(B) An argument

(C) An implication

(D) A description

ANS. B

 

19.) If NTA14 and NTA15 are 5-digit numbers such that their sum is 157229, then N+T+A would be:

Options:-

(A) 25

(B) 72

(C) 21

(D) 15

ANS. C

 

20.) Identify the correct sequence of decoding process of communication in the classroom

Options:-

(A) Feedback, Sensory involvement, Interpretation, Evaluation

(B) Evaluation , Interpretation, Sensory involvement, Feedback

(C) Interpretation, Evaluation , Feedback, Sensory involvement

(D) Sensory involvement, Interpretation, Evaluation, Feedback

ANS. D

 

21.) in the sequence of numbers 5, 19, 49, 101, 181, 295, x,……, the term x is:

Options:-

(A) 501

(B) 449

(C) 351

(D) 401

ANS. B

 

22.) Assertion (A): Classroom communication involves the clear decoding of messages by the students.

Reason (R) : By increasing redundancy, we can improve the fidelity of communication

Options:-

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true.

ANS. D

23.) If the proposition ‘No dog is quadruped’ is false which one among the following

propositions can be claimed certainly to be true?

Options:-

(A) Some dogs are quadruped.

(B) Some dogs are not quadruped.

(C) All dogs are quadruped

(D) All dogs are biped

ANS. A

 

24.) Consider the statements (a), (b), (c) and (d) given below. Which one of the codes contains the correct statements only?

(a) Venn diagram is a clear method of notation.

(b) To diagram a standard form of a categorical proposition, three overlapping circles are drawn.

(c) To test a categorical syllogism, two overlapping circles are drawn.

(d) Venn diagram is a method of testing the validity of categorical syllogisms.

Options:-

(A) (a) and (d) only

(B) (a), (b), (c) and (d)

(C) (a) and (b) only

(D) (a), (b) and (c) only

ANS. B

 

25.) Given below are two premises. Four conclusions are drawn from them (taking singly or together). Select the code that states the validly drawn conclusions.

Premises:

(i) Some flowers are red.

(ii) All roses are flowers.

Conclusions:

(a) Some roses are red.

(b) Some red things are flowers.

(c) Some flowers are roses.

(d) All roses are red.

Options:-

(A) (b) and (c) only

(B) (a), (b) and (c) only

(C) (c) and (d) only

(D) (a) and (b) only

ANS. A

 

26.) Fleeting changes that occur in facial expressions of teachers in a classroom are described as:

Options:-

(A) Informational-momentary movements

(B) Macro-momentary movements

(C) Micro-momentary movements

(D) Significant-momentary movements

ANS. C

 

27.) You have recently joined a new office. Walking at 5 km/hour, you reach the office from your house 15 minutes early and walking at 3 km/hour, you are late by 9 minutes. The distance between your house and office is :

Options:-

(A) 5 km

(B) 3 km

(C) 2 km

(D) 8 km

ANS. B

 

28.) Choose the correct alternative to replace the question mark (?).

Options:-

(A) 54

(B) 68

(C) 38

(D) 39

ANS. C

 

29.) A’s mother is sister of B and daughter of C. D is daughter of B and sister of E. How is C related to E?

Options:-

(A) Aunt

(B) Grandmother

(C) Sister-in-law

(D) Mother

ANS. B

 

30.) A deductive argument is invalid if:

Options:-

(A) Its premises and conclusions are all false.

(B) Its premises are all true but its conclusion is false.

(C) Its premises are all false but its conclusion is true.

(D) Its premises and conclusions are all true.

ANS.  B

 

 Answer the following questions based on the data below (Questions 31-35):

The following table shows the percentage of marks (%) obtained by five students A-E in six subjects S1-S6. Maximum marks in all the six subjects S1-S6 are 80, 75, 100, 120, 125 and 150 respectively. In accordance with the table given below, answer the questions that follow

Percentage of marks (%) obtained by five students in six subjects

 

Subject

S1

S2

S3

S4

S5

S6

Students

(Out of 80 marks)

(Out of 75 marks)

(Out of 100 marks)

(Out of 120 marks)

(Out of 125 marks)

(Out of 150 marks)

A

80

72

76

80

50

65

B

60

70

88

90

56

72

C

45

65

44

72

72

82

D

50

75

72

84

64

70

E

65

45

68

60

80

66

 

31.) The average of marks obtained by all the five students together in subject S1, is:

Options:-

(A) 48

(B) 49

(C) 51

(D) 50

ANS. A

 

32.) The difference in the marks obtained by all the five students together in the subjects S3 and S1, is:

Options:-

(A) 108

(B) 98

(C) 110

(D) 48

ANS. A

 

33.) The difference in the total marks obtained by student A in the Subjects S3 and S4 taken together and student E in the subjects S3 and S4 taken together, is:

Options:-

(A) 36

(B) 32

(C) 30

(D) 28

ANS. B

 

34.) The approximate average percentage of marks obtained by student A comes out to be:

Options:-

(A) 70%

(B) 74%

(C) 65%

(D) 75%

ANS. A

 

35.) The average percentage of marks obtained by all the five students together in subject S6, is:

Options:-

(A) 69%

(B) 75%

(C) 64%

(D) 71%

ANS. D

 

36.) Which of the following gases initiates a chain reaction that breaks-down ozone in the upper atmosphere?

Options:-

(A) Carbon dioxide

(B) Nitrogen Dioxide

(C) Hydrogen sulphide

(D) Chlorine

ANS. D

 

37.) Assertion (A): The ecosystem surrounding a river gets damaged due to construction of a dam.

Reason (R): The area gets inundated with large volume of water.

Choose the correct code:

Options:-

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

ANS. D

 

38.) Which of the following body is empowered with the role of appointment and approval of teachers in a University System in India?

Options:-

(A) University Court/Senate

(B) Board of Studies

(C) Board of Management/ Executive Council/ Syndicate

(D) Academic Council

ANS. C

 

39.) High level lead (Pb) exposures in humans through inhalations or food consumption may cause:

(a) Mental retardation

(b) High blood pressure

(c) Disorder of central nervous system

Select the correct answer from the code given below:

Options:-

(A) (a), (b) and (c)

(B) (a) and (b) only

(C) (c) and (a) only

(D) (b) and (c) only

ANS. A

 

40.) Which one of the following pairs least matches in respect of computers?

Options:-

(A) USB : Universal Serial Bus

(B) LCD : Light Crystal Display

(C) GUI : Graphical User Interface

(D) 1 Gigabyte : (1024) X (1024) X (1024) Bytes

ANS. B

 

41.) Amit has decided to use either a DVD-RW or DVD-R. Select statements that are TRUE for these storage devices.

P: Both DVD-R and DVD-RW are read only.

Q: DVD-R can be written to only once.

R: DVD-RW can be written to many times.

S: Both DVD-R and DVD-RW can be written to only once.

Options:-

(A) Q and R only

(B) P and R only

(C) P only

(D) S only

ANS. A

 

42.) Which one of the following has larger scope for the possibility of hands on experience?

Options:-

(A) Workshop

(B) Seminar

(C) Conference

(D) Symposium

ANS. A

 

43.) Read the following spreadsheet (MS-EXCEL):

 

A

B

C

1

10

16

 

2

20

7

 

3

8

 

 

4

12

 

 

5

0

 

 

 

 The equation in cell B3 is= A3+$B$2

The equation is then copied and pasted to cells B3, B4 and B5. What should be the value in B5?

Options:-

(A) 44

(B) 56

(C) 7

(D) 15

ANS. C

 

44.) The tsunami that occurred in south and south-east Asia in December, 2004 was caused due to:

Options:-

(A) A hurricane

(B) An earthquake

(C) A volcanic eruption

(D) A tropical cyclone

ANS. B

 

45.) In a human population, which is undergoing the demographic transition, which of the following generally decreases first?

Options:-

(A) Life expectancy

(B) Death rate

(C) Level of education

(D) Birth rate

ANS. B

 

46.) The following list indicates different types of computer networks. Arrange them in an ascending order on the basis of geographical space implied.

Options:-

(A) WAN, LAN, MAN

(B) LAN, MAN, WAN

(C) MAN, LAN, WAN

(D) LAN, WAN, MAN

ANS. B

 

47.) Which of the following is entrusted with the responsibility for coordination and quality of higher education in India?

Options:-

(A) NITI Aayog

(B) Bar Council of India

(C) University Grants Commission

(D) Association of Indian Universities

ANS. C

 

48.) Who is the administrative and academic head of Indian University System?

Options:-

(A) Dean of Studies in a University

(B) Vice-chancellor of a University

(C) Chancellor of a University

(D) Registrar of a University

ANS. B

 

49.) Which one of the following is less oriented towards knowledge dissemination?

Options:-

(A) Classroom

(B) Research Ethics

(C) Journal

(D) Seminar

ANS. B

 

50.) Computer peripherals are external devices connected to a computer. Which list contains input peripheral devices ONLY?

Options:-

(A) Keyboard, Projector, Mouse, Flash drive

(B) Laser printer, Graphic tablet, Barcode reader, Hard disk

(C) Microphones, Track-ball mouse, Scanner, touch screen

(D) Speakers, Scanners, Mouse, Modem

ANS. C

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

1. Which one of the following best describes the term “Merchant Discount Rate” sometimes seen in news ?   The incentive given by a bank to a...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email