Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 21 December 2018 (Evening Session)

1.) With what name an attribute like height, weight or happiness that is measurable and that is assigned with changing values be called?

Options:-

(A) Variable

(B) Sample

(C) Statistics

(D) Heuristic

ANS. A

 

2.) Which among the following provides the strongest evidence of cause-and-effect relationship between independent and dependent variables?

Options:-

(A) Descriptive statistics

(B) Non-experimental approach

(C) Co relational approach

(D) Experimental approach

ANS. D

 

3.) According to Bloom’s traditional taxonomy, the highest level of learning in cognitive domain is:

Options:-

(A) Comprehension

(B) Analysis

(C) Evaluation

(D) Application

ANS. C

 

4.) There are teaching aids which are centered around certain skills such as reading, listening and pronunciation etc. such teaching aids are called as:

Options:-

(A) Scientific teaching aids

(B) General knowledge teaching aids

(C) Skill based teaching aids

(D) Audio-lingual teaching aids

ANS. D

 

5.) Assignment method of teaching is a combination of which of the following?

Options:-

(A) Lecture-cum-demonstration method and laboratory method

(B) Lecture method and field visit method

(C) Project method and lecture method

(D) Heuristic method and problem solving method

ANS. C

 

6.) Which one of the following is incorrectly matched between the proponent and the theory of education advocated by him?

Options:-

(A) Plato-Idealism

(B) Rossean-Naturalism

(C) Plato-Naturalism

(D) Dewey-Pragmatism

ANS. C

 

7.) There are some best practices of using teaching aids in classroom. Below are given certain teaching media aids, please match them according to the size of the class in terms of number of students and the teaching aid to be used:

Set-I

(a) Small size class of 2-3 students

(b) Medium size class of 10-15 students

(c) Large size class of 20-25 students

(d) Extra large size class of more than 30 students

 

Set-II

(i) Flip-chart or white board

(ii) Power point slides

(iii) Oral presentation with display screen

(iv) Writing on paper

Options:-

Code: (a) (b) (c) (d)

(A)      (ii) (iii) (iv) (i)

(B)      (iv) (i) (ii) (iii)

(C)      (i) (iv) (iii) (ii)

(D)      (i) (iv) (ii) (iii)

ANS. B

 

8.) Heuristic method of teaching was developed by:

Options:-

(A) H.E. Armstrong

(B) John Dewey

(C) Friedrich Froebel

(D) Anne Sullivan

ANS. A

 

9.) A research report will contain:

(a) Financial accounts

(b) Prefatory parts

(c) Utilisation certificates

(d) Title page

(e) Table of contents

(f) Terminal chapters

Options:-

(A) (b), (d), (e) and (f)

(B) (c), (d), (e) and (f)

(C) (a), (c), (d) and (e)

(D) (a), (b), (c) and (e)

ANS. A

 

10.) The originality of a research topic will depend upon factors of:

(a) Uniqueness of the topic

(b) Utilitarian dimensions

(c) Support system

(d) Non-requirement of supervision

(e) Feasibility of the study

Options:-

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (a), (b), (d) and (e)

(C) (b), (c), (d) and (e)

(D) (a), (b), (c) and (e)

ANS. D

 

Read the following passage carefully and answer questions from 11 to 15:

We live in a word characterized by greater universal aspirations to full participation in the life of societies. What is more, in every society there is a constantly growing need to take full advantage of its reserves of intelligence, talent and energy. Here the need to improve the quality of education is emphasized. Clearly, any assessment of quality involves a value judgement that is coloured by what one expects of education. A good-quality education should meet three essential criteria: it should be democratic, it should be socially effective and it should be motivated by a humanism that does not allow it to be subordinated exclusively to the criterion of productivity. This calls for a critical appraisal of the highly debatable tendency to give priority to allegedly “practical” knowledge as opposed to mind-broadening subjects, topics for through, artistic expression or the philosophical approach. The link between education and work formed another theme which was frequently brought up. There is a grave concern regarding the wide discrepancies between education and employment. UNESCO, for a long time now, has made a point of studying the interactions between education, work and employment as part of its action in the field of planning. It has to be said that it is very difficult to plan education strictly in

accordance with employment forecasts, in view of the growing diversity of modern economies and the extremely repaid changes to which they are subject. It has been shown that greater flexibility in the structures and functioning of education provides the best guarantee against the danger that it will be ill-adapted to rapid change.

 

11.) The passage emphasises the factors of:

(a) Need for quality education

(b) Link between education and work

(c) Balance between mind-broadening subjects with practical knowledge

(d) Not planning education for meeting the needs of modern economies

(e) Flexibility in the structures of education

(f) Subjecting, education to rapid changes

Options:

(A) (a), (d), (e) and (f)

(B) (b), (d), (e) and (f)

(C) (a), (b), (c) and (e)

(D) (a), (c), (d) and (f)

ANS. C

 

12.) What is coloured by the expectation of education?

Options:

(A) Identification of motivation

(B) Value judgement

(C) Assessment of expected outcome

(D) A critical appraisal of debatable tendencies

ANS. B

 

13.) Why is there a need in every society to take advantage of intelligence, talent and energy?

Options:-

(A) To participate in the life of societies

(B) To preserve the reserves of these factors cited

(C) To characterise the world with universal aspirations

(D) To assess the educational needs

ANS. A

 

14.) What is the action of UNESCO in the field of planning?

Options:

(A) Not to plan education for work

(B) To study the linkage between education and work

(C) Expressing grave concern on discrepancies between education and life

(D) Focusing on artistic expression

ANS. B

 

15.) The Characteristic of humanism should be:

Options:

(A) Planning education for employment

(B) Priority to practical knowledge

(C) Opposition to philosophical approach

(D) Non-sub-ordination to productivity notion

ANS. D

 

16.) It is estimated that the meaning derived by the students from non-verbal communication in relation to verbal communication is ____________ more.

Options:-

(A) 1/6

(B) 2/3

(C) 2/7

(D) 1/3

ANS. B

 

17.) Iconic Production of classroom communication includes:

(A) Scripting

(B) Graphics

(C) E-mail

(D) Telephone

ANS. B

 

18.) If FIST is coded as JMWX, and then the code for BOAT will be:

Option:-

(A) FSEX

(B) BCFX

(C) CDEX

(D) ESFX

ANS. A

 

19.) Which of the following statements are correct with regard to the ‘truth and validity’ in logically reasoning. Select the correct code from the below:

(a) Truth and falsity are attributes of individual propositions.

(b) Validity and invalidity are attributes of individual propositions.

(c) Truth and falsity are attributes of arguments.

(d) Validity and invalidity are attributes of arguments

Options:-

(A) (a) and (c)

(B) (a) and (d)

(C) (a) and (b)

(D) (b) and (d)

ANS. B

 

20.) Among the following which one of the arguments is rooted in empirical investigation?

Options:-

(A) Hypothetical

(B) Inductive

(C) Implicative

(D) Deductive

ANS. D

 

21.) The next term in the number series 41, 27, 16, 8, ______ is:

Options:-

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 1

ANS. B

 

22.) Among the following, there are two statements which can’t be true together, but can be false together. Select the code that represents them:

Statements:-

(a) All bats are mammals.

(b) Some bats are mammals.

(c) Some bats are not mammals.

(d) No bats are mammals.

Options:-

(A) (b) and (c)

(B) (a) and (b)

(C) (a ) and (c)

(D) (a) and (d)

ANS. D

 

23.) Identify the correct reasoning in the following argument:

“An English women lecturing Americans on semicolons is a little like an American lecturing the French on sauces”.

Options:-

(A) Hypothetical

(B) Deductive

(C) Analogical

(D) Inductive

ANS. C

 

24.) Which one of the following is known as fourth estate?

Options:

(A) Parliament

(B) Office of the President of India

(C) Judiciary

(D) Media

ANS. D

 

25.) Pointing to the photograph of a girl, Sukanya said, “She is the daughter of my mother”. How is Sukanya related to the girl in the photograph?

Options:-

(A) Aunt

(B) Sister

(C) Mother

(D) Information incomplete

ANS. B

 

26.) The next term in the letter series IN, HL, GJ, FH, EF, _____ is :

Options:-

(A) BC

(B) BD

(C) DD

(D) DE

ANS. C

 

27.) The primary bases of inter-personal power in relation to classroom communication are:

(A) Coercive power

(B) Reward power

(C) Legitimate power

(D) Recreational power

Options:-

(A) (b), (d) and (e)

(B) (a) and (e)

(C) (a), (b), and (c)

(D) (a), (c) and (e)

ANS. C

 

28.) Assertion (A): Making good predictions in classroom communication may become difficult.

Reason (R): It happens when interactions with students takes place at superficial level.

Options:

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

ANS. B

 

29.) Given below are two premises (a and b). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validly drawn conclusion(s) [taking premises individually or jointly].

Premises:

(a) All mammals are warm-blooded animals.

(b) No lizards are warm-blooded animals.

Conclusions:

(i) No lizards are mammals.

(ii) Some lizards are not mammals.

(iii) No warm-blooded animals are lizards.

(iv) All warm-blooded animals are mammals.

Options:-

(A) (i), (ii) and (iii)

(B) (ii) and (iii)

(C) (i) and (ii)

(D) (iii) and (iv)

ANS. A

 

30.) Feedback makes the classroom communication process:

(a) Linear

(b) Circular

(c) Complete

(d) Interactive

(e) Disorganized

Options:-

(A) (e), (a) and (b)

(B) (d), (e) and (a)

(C) (c), (d) and (e)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. D

 

Data for Q31 to Q33 given below:

Year

The number of candidates Appeared (A), Passed (P) and Selected (S) in a competitive exam in two states

 

State X

State Y

 

A

P

S

A

P

S

2010

990

195

48

1120

240

60

2011

650

150

44

960

180

52

2012

840

180

50

885

177

64

2013

780

160

64

1040

220

60

2014

1020

220

72

980

280

68

2015

930

215

70

900

228

48

 

Based on the above table, answer the following three questions.

31.) In the year 2012, percent of candidates who failed in State X was nearly:

Options:-

(A) 95%

(B) 90%

(C) 50%

(D) 80%

ANS. D

 

32.) In State X, the overall pass % during the period 2010 – 2015 was nearly :

Options:-

(A) 40%

(B) 5%

(C) 50%

(D) 20%

ANS. D

 

33.) In the year 2015, the % of candidates who passed in State X and Y taken together was

nearly:

Options:-

(A) 10%

(B) 66%

(C) 25%

(D) 50%

ANS. C

 

Answer Q 34 and Q 35 based on the following data:

Suppose you are given the following:

(A) Number of students in the class=1,000

(B) Number of students in the class from State X=200

(C) Number of students in the class from state Y=300

With the above information, answer the following two questions:

 

34.) What is the percentage (%) of students from States other than X and Y in the class?

Options:-

(A) 30%

(B) 20%

(C) 10%

(D) 50%

ANS. D

 

35.) Suppose that 40% of the students in the class are female students. The number of female Students from State X is 50 while the number of female students from State Y is 180. What is the number of female students from other states in the class?

Options:-

(A) 170

(B) 150

(C) 100

(D) 130

ANS. A

 

36.) Which among the following envisaged a common educational structure like 10+2+3 as a common core in the curricular programme?

Options:-

(A) All India Council of Technical Education

(B) National Policy on Education (NPE), 1986

(C) Sinha Committee

(D) Kothari Commission

ANS. D

 

37.) In comparison to secondary storage, the primary storage is:

Options:-

(A) Slower and lesser expensive

(B) Faster and lesser expensive

(C) Slower and more expensive

(D) Faster and more expensive

ANS. D

 

38.) International Drinking Water Supply and Sanitation Decade (IDWSSD) was observed between:

Options:-

(A) 1991-2000

(B) 1971-1980

(C) 1965-1975

(D) 1981-1990

ANS. D

 

39.) Consider the following statements:

(a) The radiation reflected back to the atmosphere is called albedo.

(b) The atmosphere is essential in maintaining the heat balance of the body.

(c) The heat and sunlight both pass through the atmosphere.

Which of the statements(s) given above is/are correct?

Options:-

(A) (a) and (b)

(B) (a), (b) and (c)

(C) Only (a)

(D) (b) and (c)

ANS. B

 

40.) Which of the following printers use dry ink powder?

Options:-

(A) Dot Matrix Printer

(B) Thermal Printer

(C) Ink Jet Printer

(D) Laser Printer

ANS. D

 

41.) Internet Explorer, Mozilla Firefox and Opera are referred to as:

Options:-

(A) Browsers

(B) Application Software

(C) Web Servers

(D) System Software

ANS. A

 

42.) SIM means:

Options:-

(A) Subscriber Information Module

(B) Special Identity Module

(C) System Information Module

(D) Subscriber Identity Module

ANS. D

 

43.) Assertion (A): Environmental and social impact assessments never overlap with each other.

Reason (R): Environmental and social impact assessments are effectively opposite ends of the same spectrum.

Options:

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(D) (A) is true, but (R) is false.

ANS. A

 

44.) What is the long term effect of cutting down larger areas of rain forests?

Options:-

(A) Increased rate of soil erosion

(B) Increased rainfall in these areas

(C) Decreased carbon dioxide content in the air

(D) Decreased flooding of low-laying land

ANS. A

 

45.) Firewalls are used to protect a computer on a network against:

Options:-

(A) Internal attacks

(B) Unauthorized attacks

(C) Authorized attacks

(D) Fire attacks

ANS. B

 

46.) The Washington Accord, an international agreement for engineering accreditation bodies, has Indian representation through:

Options:-

(A) NBA

(B) NAAC

(C) Higher Education Council of India

(D) UGC

ANS. A

 

47.) Which scheme of Govt. of India was launched for the development of secondary education in public schools?

Options:-

(A) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan

(B) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

(C) Global Initiative of Academic Network

(D) Sarva Shiksha Abhiyan

ANS. A

 

48.) In which year Secondary Education Commission was appointed under the chairmanship of Dr. A.L. Mudaliar?

Options:-

(A) 1952

(B) 1962

(C) 1950

(D) 1951

ANS. A

 

49.) Recent study showed that, River Ganga will not flow cleaner in the near future. Which of the following reasons is false?

Options:-

(A) Climatic change

(B) Increased sewage

(C) Failure of treatment plants

(D) Thinning of Flow rate of the river

ANS. A

 

50.) The National Education Day is celebrated every year on:

Options:-

(A) November 5

(B) November 14

(C) November 25

(D) November 11

ANS. D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email