Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 19 December 2018 (Evening Session)

1.) Which among the following is a cognitive characteristic of learner?

Options:-

(A) Level of visual literacy

(B) Belief

(C) Academic self-concept

(D) Sensory perception

ANS. A

 

2.) John Dewey explained school as a/an ______ institution, and education as a

___________ process.

Options:-

(A) Social, Philosophical

(B) Environmental, Psychological

(C) Economical, Philosophical

(D) Social, Social

ANS. D

 

3.) As a teacher, you wish to predict the capacity and potential success in your subject. Your main purpose is to predict, or to identify individuals who have greatest potential for development along special lines or who are likely to profit most by special training. Which test you would apply to accomplish that?

Options:-

(A) Personality test

(B) Intelligence test

(C) Prognostic test

(D) Aptitude test

ANS. D

 

4.) A variable that measures the effect of a manipulated variable, is known as:

(A) Independent variable

(B) Confounding variable

(C) Dependent variable

(D) Controlled variable

ANS. C

 

5.) Who among the following proposed theory of Multiple Intelligences?

Options:-

(A) Sigmund Freud

(B) Jean Piaget

(C) Albert Einstein

(D) Howard Gardner

ANS. D

 

6.) If you are to calculate Spearman’s rho, what kind of data you would enter?

Options:-

(A) Actual Scores

(B) Ranks

(C) Nominal Data

(D) Dichotomous data

 

ANS. D

 

7.) According to Jean Piaget, there are ______ stages of cognitive development.

Options:-

(A) 2

(B) 8

(C) 6

(D) 4

ANS. D

 

8.) The purpose of review of literature includes:

(a) To understand the subject background

(b) To formulate research questions

(c) To find out relevant methodology

(d) To debate the ethical aspects of research

(e) To carry out meta analysis of bibliography

(f) To identify the data sources

Options:-

(A) (b), (c), (d) and (e)

(B) (a), (b), (c) and (f)

(C) (c), (d), (e) and (f)

(D) (a), (b), (c) and (e)

ANS. B

 

9.) Empirical research in social sciences is associated with:

Options:-

(A) Religious practices

(B) Fictional narratives

(C) Positivist philosophy

(D) Historical artifacts

ANS. C

 

10.) Reasoning from a specific case to a general conclusion is known as:

Options:-

(A) Deductive logic

(B) Inductive logic

(C) Theoretical logic

(D) Scientific logic

ANS. B

 

Comprehension:

Read the following passage carefully and answer questions from 11 to 15.

It has to noted that, although certain overall results had been obtained in the matter of economic growth in the developing countries regarded as a group, little progress had been made towards the establishment of the new international economic order within the framework of negotiations among nations for the purpose of applying the principles adopted in 1974 by the United Nations General Assembly. The situation appeared to be marked by a slowing down at world level in the effort to find a solution to most of the major problems, due to certain inability to control the evolution of societies and economies, and a fairly widespread feeling of uncertainty as to the future. The changes which have occurred between 1978 and 1980 have only magnified the difficulties, so that today there is much talk of deterioration in the international situation. This is immediately apparent in regard to inequalities between human beings, whether considered as individuals or groups or nations. Overall economic disparities have not been attenuated. In many countries, per capita gross national product remains less than $ 300,while in others it is situated at levels ten, twenty or even thirty times higher than this amount. In some rich countries, the average income is a hundred time higher than in the poorest countries. Particularly drastic is the state of penury, destitution and , all too often, homelessness of those populations that may be regarded as history’s most recent rejects: the disinherited masses of the poorest countries. In these countries, whose economic situation is particularly critical, the problems of hunger, disease and ignorance experienced by a large part of the population seem to all but paralyse efforts made to copy with them.

 

11.) Whom do you call as history’s recent rejects?

Options:-

(A) Homeless population

(B) Ignorant population

(C) Rich countries

(D) Large part of population

ANS. A

 

12.) What was the purpose of principles adopted by the United Nations General Assembly?

Options:-

(A) Obtaining results in the economic growth of developing countries

(B) Permitting negotiations among nations

(C) Establishing a new international economic order

(D) Considering developing countries as a group

ANS. C

 

13.) What is apparent due to the changes occurred between 1978 and 1980?

Options:-

(A) Inequality between human beings

(B) Reduction in poverty

(C) Support of rich countries

(D) Plan adjustment

ANS. A

 

14.) What is the consequence due to the little progress made by nations during negotiations?

Options:-

(A) Uncertain future

(B) Evolution of Societies

(C) Control of Economies

(D) UN intervention

ANS. A


15.) How economic disparities are reflected?

Options:-

(A) Collectivising individuals into groups or nations

(B) Average income of some countries is a hundred times higher than in the poor countries

(C) $ 300 per capita GNP as benchmark

(D) Higher average income for poor countries

ANS. B

 

16.) if DICE is coded as FLGJ, then the code for BITE will be:

Options:-

(A) DICL

(B) DKYH

(C) DLXJ

(D) DKVY

ANS. C

 

17.) Social media platforms have created a:

Options:-

(A) Society of negativity

(B) Society of consumables

(C) Society of networking

(D) Society of reactionary opinions

ANS. C

 

18.) Assertion (A) : Empathy is essential for effective communication between the

communicator and the communicate.

Reason (R) : Empathy links the teacher and students.

Options:-

(A) Both (A) and (R) are true

(B) Both (A) and (R) true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is false, but (R) is true

(D) (A) is true, but (R) is false

ANS. A

 

19.) Computer-assisted language learning is called:

Options:-

(A) Electronic mediation

(B) Language logic

(C) Communicative call

(D) Aided learning

ANS. D

 

20.) The word ‘haptics’ denotes:

Options:-

(A) Tactile communication

(B) Spatial communication

(C) Staggered communication

(D) Timely communication

 

ANS. A

 

21.) The next term I the series 7, 11, 19, 35, 67, _________ is.

Options:-

(A) 131

(B) 133

(C) 99

(D) 121

ANS. A

 

22.) The next term in the letter series KB, JH, IM, HQ, GT, _______ is.

Options:-

(A) EY

(B) EU

(C) FU

(D) FV

ANS. D

 

23.) In classroom communication, analogies are considered:

Options:-

(A) Unwanted information

(B) Attention-breakers

(C) Supporting evidence

(D) Control devices

ANS. C

 

24.) Pointing to a man, Abhijit said “His granddaughter is the only daughter of my brother”. How is the man related to Abhijit?

Options:-

(A) Father

(B) Brother-in-law

(C) Uncle

(D) Grandfather

ANS. A

 

25.) Choose the word which is different from the rest?

Options:-

(A) Jute

(B) Plastic

(C) Paper

(D) Wool

ANS.B

 

Comprehension: answer the questions that follow (Questions 26 – 30):

Year

Items of Expenditure (Rs. In crores)

 

Salary

Fuel

Bonus

Interest on Loans

Taxes

2008

57.6

19.6

0.6

4.68

16.6

2009

68.4

22.4

0.5

6.50

21.6

2010

64.8

20.2

0.76

8.32

14.8

2011

67.2

26.6

0.74

7.28

17.6

2012

84.0

28.4

0.80

9.88

19.6

 

The above table shows details of expenditure incurred by a tea garden during the years 2008 to2012. Note that all expenditure reported is in crores.

Answer the following questions based on the data given in the above table.

 

26.) In which years, the percentage (%) growth of expenditure on salary (as compared to the previous year), was more than 10%?

Options:-

(A) 2010 and 2012

(B) 2009 and 2012

(C) 2011 and 2012

(D) 2009 and 2010

ANS. B

 

27.) In which years, was the total expenditure (Over the five heads of expenditure listed in thetable above) the least?

Options:-

(A) 2011

(B) 2010

(C) 2009

(D) 2008

ANS. D

 

28.) In which year, the expenditure of taxes and ‘Interest on loans’, was less than the expenditure on fuel etc

Options:-

(A) 2009

(B) 2012

(C) 2011

(D) 2010

ANS. C

 

29.) Bonus as a percentage (%) of salary was highest in the year?

Options:-

(A) 2011

(B) 2010

(C) 2009

(D) 2008

ANS. B

 

30.) The average yearly expenditure on “Interest on Loans” during the period 2008-2012 was approximately.

Options:-

(A) Rs. 6.88 crores

(B) Rs. 8.32 crores

(C) Rs. 7.33 crores

(D) Rs. 6.33 crores

ANS. C

 

31.) Bluetooth is an example of:

Options:-

(A) MAN

(B) WAN

(C) PAN

(D) LAN

ANS. C

 

32.) One of the following has a positive human influence on the environment:

Option:-

(A) Pollution

(B) Deforestation

(C) Conservation

(D) Over population

ANS. C

 

33.) Match the following:

Set-I

(a) Swayam Prabha

(b) GIAN (Global institute of Academic Network)

(c) Gyan Vani

(d) Gyan darshan

(e) Gyandhara

Set-II

(i) FM education radio network

(ii) Internet audio counselling service

(iii) Free DTH channel for education

(iv) Talent pool of scientists and entrepreneurs for engagement with Indian higher education institution

(v) Educational Television Channel

Options:-

(A) (a)-(v), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(iv), (e)-(i)

(B) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i), (e)-(v)

(C) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(v), (d)-(iv), (e)-(iii)

(D) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(v), (e)-(ii)

ANS. D

 

34.) RFID is an acronym for:

Options:-

(A) Runtime Frequency Identification

(B) Roaming Frequency Identification

(C) Radio Frequency Identification

(D) Remote Frequency Identification

ANS. C

35.) Assertion (A): Hydropower is an inexhaustible energy resource.

Reason (R): The power of falling water would neither diminish nor get exhausted.

Options:-

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not, the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are false

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

ANS.  D

 

36.) If the binary equivalent of the decimal number 53 is 110101, then the binary equivalent of the decimal number 50 is given by:

Options:-

(A) 110011

(B) 110010

(C) 110001

(D) 110100

ANS. B

 

37.) Among the following identify two statements which are in such a relation that the truth of one implies the truth of the other, but not conversely.

Statements:

(a). All plastics are synthetic.

(b). Some plastics are synthetic.

(c). Some plastics are not synthetic.

(d). No plastics are synthetic.

Options:-

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (d)

(D) (a) and (c)

ANS. A

 

38.) The institutions of eminence tag granted by the union government in public sector are:

(a) IIT, Delhi

(b) IIT, Bombay

(c) Jawaharlal Nehru University, Delhi

(d) University of Hyderabad

(e) Pondicherry University

(f) Indian Institute of Science

Options:-

(A) (a), (b), (d) and (e) only

(B) (a), (b) and (f) only

(C) (b), (c), (e) and (f) only

(D) (c), (d), (e) and (f) only

ANS. B

 

39.) Given below are two premises (A and B). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validity drawn Conclusion(s) (taking the premises individually or jointly).

Premises:

  1. No non-literates are graduates.
  2. All non-graduates are non-teachers.

Conclusions:

(a) All teachers are non-literates.

(b) All teachers are graduates.

(c) All non-teachers are non-graduates.

(d) No non-literate is a teacher.

Options:-

(A) (b) and (d)

(B) (c) and (d)

(C) (a) and (b)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. A

 

40.) Recently in Brazil, a bacterium showed the antibiotic resistance, which was not reported previously:

Options:-

(A) Pseudomonas species

(B) Klebsiella species

(C) Streptococcus species

(D) Salmonella species

ANS. D

 

41.) Assertion (A): The environmental impact of soil erosion can best be mitigated by removing vegetative cover only from the specific site on which construction is to take place.

Reason (R): The environmental impact of soil erosion can also be mitigated by disturbing the vegetation in adjacent areas as little as possible.

Options:-

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not, the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

ANS. B

 

42.) The Internet began with the development of:

Options:-

(A) Extranet

(B) USENET

(C) ARPANET

(D) Intranet

ANS. C

 

43.) Identify the argument which involves a leap from the known to the unknown.

Options:-

(A) Reductive argument

(B) Analogical argument

(C) Deductive argument

(D) Inductive argument

ANS. D

 

44.) The argument which claims that its conclusion is supported by its premises conclusively is:

Options:-

(A) Deductive argument

(B) Demonstrative argument

(C) Analogical argument

(D) Inductive argument

ANS. A

 

45.) In the scheme of life, soil is an essential resource of life, as it plays the following roles.

(a) It is a reservoir of carbon.

(b) It is the medium for growth of food and energy for the animal world.

(c) It provides oxygen to the biotic community.

(d) It is a natural reservoir for the huge amont of water.

Select the correct answer from the above:

Options:-

(A) (b), (c) and (d)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (a), (c) and (d)

(D) (a), (b) and (c)

ANS. B

 

46.) On the recommendations of which commission, 10+2+3 structure was incorporated in the statement on National policy on Education, 1968?

Options:-

(A) Kothari Commission

(B) Mandal Commission

(C) Ramamurti Commission

(D) Mudaliar Commission

ANS. A

 

47.) In terms of year of establishment, which Open University is the youngest among the following (established most recently):

Options:-

(A) Tamil Nadu Open University, Tamil Nadu

(B) Krishna Kanta Handique State Open University, Assam

(C) Odisha State Open University, Odisha

(D) Pt. Sunderlal Sharma Open University, Chhattisgarh

ANS. C

 

48.) Which one of the following is not part of suite of products of Microsoft Office?

Options:-

(A) Microsoft Excel

(B) Microsoft Publisher

(C) Microsoft PowerPoint

(D) Microsoft Windows

ANS. D

 

49.) Which among the following was launched on 2 October 1978 (The birthday of Mahatma Gandhi)?

Options:-

(A) 10+2+3 Scheme

(B) EduSAT

(C) National Adult Education Programme

(D) First educational radio channel

ANS. C

 

50.) Two propositions are contradictory when,

Options:-

(A) Truth of one proposition rejects the falsity of the other and vice versa.

(B) Truth of one proposition doesn’t guarantee the falsity of the other.

(C) Truth of one proposition supposes the falsity of the other and vice versa.

(D) Truth of one proposition implies falsity of the other and vice versa.

ANS. D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email