MCQs on Public Health -2

Unholy Nexus Trumps Public Health | NewsClick

1. ICDS stands for 

(a) integrated child development scheme 
(b) Indian child development scheme 
(c) integrating child development support 
(d) none of these 

Answer: (a)

2. The top priority of Janani Suraksha Yojana is: 

(a) decrease the fertility rate 
(b) reduce the birth rate 
(c) reduction of MMR 
(d) none of these

Answer: (c)

3. In which year NRHM was launched in India: 

(a) 2005 
(b) 2008 
(c) 2004 
(d) 2007 

Answer: (a)

4. NFHS stands for : 

(a) national full health status 
(b) national family health survey 
(c) national family health status 
(d) none of these 

Answer: (b)

5. National Population Policy of India was enacted in which year: 

(a) 2001 
(b) 2005 
(c) 2012 
(d) 2000 

Answer: (d)

6. In which year National Health Policy in India was implemented: 

(a) 2002 
(b) 2001 
(c) 2007 
(d)2013 

Answer: (a)

7. NRHM covers: 

(a) improve accessibility to quality health care for the rural population 
(b) bridge gaps in health care 
(c) facilitate decentralised planning in the health sector 
(d) all the above 

Answer: (d)

8. NRHM seeks to strengthen: 

(a) private health care system 
(b)public and private health care system 
(c) public health care system 
(d) none of these 

Answer: (c)

9. RCH stands for: 

(a) reproductive and child health 
(b) reproductive child health 
(c) researching child households 
(d) none of these 

Answer: (a)

10. Reproductive and child health was launched in which year: 

(a) 1992-93 
(b) 1997-98 
(c) 2005-06 
(d) 2012-13

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email