MCQs on Public Health - 3

Health Science: Public Health | eDynamic Learning

1. QALY means: 

(a) Quality adjusted life year 
(b) Quantity adjusted life year 
(c) quality accredited long youth 
(d) none of these

Answer: (a)

2. Externality refers to: 

(a) third party effect 
(b) inclusive growth 
(c) social exclusion 
(d) none of these

Answer: (a)

3. The number of deaths per one thousand people per year means: 

(a) birth rate 
(b) IMR 
(c) death rate 
(d) none of these 

Answer: (c)

4. Probability of dying between birth and exactly five years of age expressed per 1,000 live births : 

(a) birth rate 
(b) under five mortality rate 
(c) death rate 
(d) none of these 

Answer: (b)

5. Probability of dying between birth and exactly one year of age expressed per 1,000 live births: : 

(a) birth rate 
(b) IMR 
(c) death rate 
(d) none of these 

Answer: (b)

6. The number of maternal deaths per 1,000 women of reproductive age in the population (generally defined as 15–44 years of age) means: 

(a) MMR 
(b) IMR 
(c) child mortality rate 
(d) none of these 

Answer: (a)

7. the sum of neonatal deaths and fetal deaths (stillbirths) per 1,000 births: 

(a) MMR 
(b) perinatal mortality rate 
(c) IMR 
(d) none of these

Answer: (b)

8. The sum of the age-specific birth rates (5-year age groups between 10 and 49) for female residents of a specified geographic area during a specified time period: 

(a) crude death rate 
(b) birth rate 
(c) total fertility rate 
(d) none of these 

Answer: (c)

9. Millennium development goals target of MMR in India: 

(a) 103 
(b) 134 
(c) 168 
(d) 198

Answer: (a)

10. The state of being diseased or unhealthy within a population means: 

(a) mortality 
(b) morbidity 
(c) fertility 
(d) none of these

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email