Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2016


61. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements :

1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.
2. Private owners of workshops paid an industries tax.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

62. Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?

(a) Swapnavasavadatta
(b) Malavikagnirnitra
(c) Meghadoota
(d) Ratnavali

Answer: (b)

63. In the context of the history of India, consider the following pairs:
Term Description
(1) Eripatti Land revenue from which was set apart for the maintenance of the village tank
(2) Taniyurs Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins
(3) Ghatikas Colleges generally attached to the temples

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3

Answer: (d)

64. Consider the following statements:

The India-Africa Summit
1. held in 2015 was the third such Summit
2. was actually initiated by Jawaharlal Nehru in 1951

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

65. ‘Doctors Without Borders (Medecins Sans Frontieres)’, often in the news, is
(a) a division of World Health Organization
(b) a non-governmental international organization
(c) an inter-governmental agency sponsored by European Union
(d) a specialized agency of the United Nations

Answer: (b)

66. Which of the following is not a member of `Gulf Cooperation Council’?
(a) Iran
(b) Saudi Arabia
(c) Oman
(d) Kuwait

Answer: (a)

67. ‘Belt and Road Initiative’ is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of
(a) African Union
(b) Brazil
(c) European Union
(d) China

Answer: (d)

68. Consider the following pairs :

Community sometimes In the affairs of mentioned in the news
1. Kurd Bangladesh
2. Madhesi Nepal
3. Rohingya Myanmar

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Explanation

Answer: (c)

69. With reference to ‘Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)’, consider the following statements :

1. It is an organization of European Union in working relation with NATO and WHO.
2. It monitors chemical industry to prevent new weapons from emerging.
3. It provides assistance and protection to States (Parties) against chemical weapons threats.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

70. Which one of the following is the best description of ‘INS Astradharini’, that was in the news recently?
(a) Amphibious warfare ship
(b) Nuclear-powered submarine
(c) Torpedo launch and recovery vessel
(d) Nuclear-powered aircraft carrier

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email