Solved Question Paper for Assistant Engineer Grade-I in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Assistant Engineer Grade-I in Geological Survey of India (GSI) held on 17.12.2017.

1. Throttling curve in a centrifugal pump running at constant speed represents the relationship between:

(a) Power and flow rate

(b) Efficiency and flow rate

(c) Head and flow rate

(d) Efficiency and net suction positive head

Answer: (c)

2. Consider the following statements regarding the stability of bodies in a fluid medium:

1. The stability of a submerged body requires that the centre of gravity lies below the centre of buoyancy

2. To improve the stability of a floating body by increasing the bottom width and reducing the draft

3. For stability of a floating body, the metacentre should be above the centre of buoyancy but below the centre of gravity

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

3. How does the angle of attack effect lift and drag?

(a) Increasing the angle of attack can decrease the lift, but it also increases drag so that less thrust required

(b) Increasing the angle of attack can increase the lift, but it also increases drag so that less thrust required

(c) Increasing the angle of attack can increase the lift, but it also increases drag so that more thrust required

(d) Increasing the angle of attack can decrease the lift, but it also increases drag so that more thrust required

Answer: (c)

4. A stone weighs 392.4 𝑁 in air and 196.2 𝑁 when fully submerged in water. The volume of the stone is:

Answer: (b)

5. Diving equipment has been designed to withstand an absolute pressure of 5 standard atmosphere in water. The depth a driver can safely descend with this equipment, expressed in terms of atmospheric pressure and 𝛾 the specific density of the water is:

Answer: (c)

6. 

Answer: (b)

7. The parallel coupling of a Hookean Model and a Newtonian Model makes a Rheological Model of:

(a) Kelvin

(b) Burger

(c) Bingham

(d) Maxwell

Answer: (a)

8. The Froude number, 𝐹, is designed by , where, 𝑔 is gravitational acceleration, 𝑉 is the one-dimensional mean velocity of flow and 𝐷 is:

1. Depth of flow,

2. Hydraulic mean depth of channel geometry

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

9. Consider the following statements:

1. Viscous effects in the near-boundary flow can be neglected under large Reynolds numbers

2. Creeping flow is a stokes flow when Reynolds number is less than 1

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

10. For laminar flow through a pipe, the shear stress over the cross-section varies:

(a) Inversely as the distance from the centre of the pipe

(b) Directly as the distance from the surface of the pipe

(c) Directly as the distance from the centre of the pipe

(d) Inversely as the distance from the surface of the pipe

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email