Solved Question Paper for Assistant Engineer Grade-I in Geological Survey of India conducted by UPSC

 91. Which of the following statements conform to electrical method of prospecting?

1. Resistivity methods require direct contact with the earth

2. Electromagnetic method does not require direct contact with the earth

3. Equi-Potential line methods require direct contact with the earth

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

92. Which of the following is not associated with a longwall face?

(a) Tail gate

(b) Main gate

(c) Buttock

(d) Pillar

Answer: (d)

93. Torsion Balance is an instrument used for:

(a) Electrical methods of prospecting

(b) Magnetic methods of prospecting

(c) Gravity methods of prospecting

(d) Seismic methods of prospecting

Answer: (c)

94. A fault in which the hanging wall is displaced upwards relative to the footwall is known as a:

(a) Normal fault

(b) Step fault

(c) Fault trough

(d) Reverse fault

Answer: (d)

95. Which of the following identifies Rutile?

(a) Ti O2

(b) Fe TiO2

(c) Ti O3

(d) Fe TiO3

Answer: (a)

96. In an area, a bed of sandstone is exposed. The slope of the ground and of the dip of the bed are 10° W and 20° E, respectively. If the width of the outcrop is 60 m , the true thickness of the sandstone bed is:

(a) 20 𝑚

(b) 30 𝑚

(c) 40 𝑚

(d) 50 𝑚

Answer: (b)

97. A survey is run on the stem-line 𝐴−𝐵−𝐶−𝐷−𝐸−𝐹 and the distance to the peripheral points on the surveyed field are also shown. All the distances are in meters. What is the area of the field? . 

Answer: (c)

98. Which of the following operations is/are not related to coal cutting machines?

1. Under-cutting

2. Over-cutting

3. Middle-cutting

4. Side-cutting

(a) 2 and 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1 only

(d) 4 only

Answer: (d)

99. Which one of the following statements is not correct?

(a) Shortwall coal cutting machines can be used for longwall faces

(b) Shearers can be used in for longwall faces

(c) Gathering arm loaders can be used in Bord and Pillar workings

(d) Ploughs can be used in longwall faces

Answer: (a)

100. In a belt conveyor system, the function of the snub pulley is to:

(a) Clean the inner surface of the belt

(b) Clean the outer surface of the belt

(c) Increase the arc of contact with the drive drum

(d) Decrease the belt tension

Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email