Solved Question Paper for Combined Test for Assistant Chemist in GSI, Foreman (Chemical) in DGAQA & Scientific Officer (Chemical) in National Test House conducted by UPSC

 31. 


Answer: (c)

32. An organic compound (0.5 𝑔 ) was Kjeldahlized and the ammonia evolved was absorbed in 50 ml of 1N H2SO4 which required 60 ml of N/2 NaOH for neutralization at the end of the operation. The nitrogen content in the compound will be:
(a) 49 %
(b) 56 %
(c) 42 %
(d) 35 %

Answer: (b)

33. Two or more atoms of same or similar electronegativity achieve noble gas configuration by sharing of electrons is called as:
(a) Ionic bonding
(b) Covalent bonding
(c) Metallic bonding
(d) Coordinate bonding

Answer: (b)

34. 

Answer: (a)

35. The quality of a motor fuel relates to its rate of:
(a) Combustion in an internal engine
(b) Premature ignition in an internal engine
(c) Ignition in an internal combustion engine
(d) Combustion in an internal combustion engine

Answer: (c)

36. 0.183 g of an aromatic monobasic acid is required for 15 ml of N/10 Sodium Hydroxide solution for exact neutralization. The molecular weight of the acid will be:
(a) 112
(b) 122
(c) 128
(d) 138

Answer: (b)

37.

Answer: (c)

38. Which one of the following is used in the quantitative determination of elemental composition called elemental analysis?
(a) Melting point
(b) Combustion
(c) Boiling point
(d) Temperature

Answer: (b)

39. What is the wavelength of the resonance line of the sodium atom if the excitation energy of the resonance level is 2.10 eV and with hc =12,330?
(a) 567.2 nm
(b) 573.7 nm
(c) 587.2 nm
(d) 593.7 nm

Answer: (c)

40. Consider the following statements regarding the principle of microscopic reversibility:
1. Forward and reverse reactions must have the same intermediates
2. Forward and reverse reactions must have the same products and reactants
3. Forward and reverse reactions must have the same rate-limiting transition states
4. A catalyst must accelerate a reaction in forward and reverse direction

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email