Solved Question Paper for Combined Test for Assistant Chemist in GSI, Foreman (Chemical) in DGAQA & Scientific Officer (Chemical) in National Test House conducted by UPSC

Solved Question Paper of Combined Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Assistant Chemist in Geological Survey of India (GSI), Foreman (Chemical) in Directorate General of Aeronautical Quality Assurance (DGAQA) & Scientific Officer (Chemical) in National Test House held on 29.07.2018.

1. Cordite, an explosive material is prepared from:
(a) 93% Nitro-glycerine and 7% Gun-cotton
(b) Cool mixture of HNO3 and H2SO4
(c) Gelatinized combination of Nitro-glycerine and Nitro-cellulose
(d) 79% Potassium Chloride and 21% Nitro-benzol

Answer: (c)

2. Consider the following materials:
1. Sand
2. Granite
3. Clay Brick
4. Steel

What is the correct sequence in the increasing order of their bulk density?
(a) 1, 3, 2 and 4
(b) 3, 1, 2 and 4
(c) 1, 3, 4 and 2
(d) 3, 4, 1 and 2

Answer: (a)

3. 
(a) Sommerfeld’s relative atomic model
(b) Bohr’s Quantum atomic model
(c) Thomson’s Plum pudding atomic model
(d) De-Broglie’s atomic model

Answer: (d)

4. Which one of the following is not a neutral refractory material?
(a) Carbon
(b) Bauxite
(c) Chromite
(d) Dolomite

Answer: (d)

5. Flint glass is also called as:
(a) Soda-lime glass
(b) Potash- lime glass
(c) Potash- lead glass
(d) Borosilicate glass

Answer: (c)

6. The yield of concrete per bag of cement for a concrete mix of 1:2:4 proportions is nearly:

Answer: (b)

7. Which one of the following minerals is not found in the sedimentary rocks?
(a) Calcite
(b) Gypsum
(c) Magnesite
(d) Feldspar

Answer: (d)

8. Which one of the following oils is the commonly used as vehicle of a paint?
(a) Nut oil
(b) Linseed oil
(c) Poppy oil
(d) Tung oil

Answer: (b)

9. Which one of the following is an example for a biodegradable plastic?
(a) Polybutadienehydroxide
(b) Chlorofluorocarbon
(c) Polyhydroxyalkanoate
(d) Melamine formaldehyde

Answer: (c)

10. Bitumen completely dissolves in which one of the following solvents?
(a) Water
(b) Carbon monoxide
(c) Carbon dioxide
(d) Carbon bisulphide

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email