Solved Question Paper for Drugs Inspector (Medical Devices) in CDSCO conducted by UPSC

 41. In which one of the following stages of the process of quality improvement, the employees are convinced to focus the efforts and costs on producing very little non-conformities?

(a) Introduction stage
(b) Consolidation stage
(c) Commitment stage
(d) Maturity stage

Answer: (d)

42. A leader in TQM focus on:
1. Quest for excellence
2. Creating the right attitudes
3. Controls to make prevention of defects possible
4. Optimize customer satisfaction

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

43. TQM application of scientific principles and artistic skills is to improve which areas of the organization?
1. Product supplies to an organization
2. Service supplies to an organization
3. All the processes within an organization

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (a)

44. A vendor goes through several levels of acceptance before being indentified as a long term partner:
1. Preferred vendors
2. Approved vendors
3. Certified vendors

What is the correct sequence of order of levels?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 1
(c) 1, 3 and 2
(d) 2, 1 and 3

Answer: (d)

45. In which of the following categories the Total Customer Satisfaction (TCS) teams are awarded the points?
1. Remedies
2. Brand extension
3. Analysis Techniques
4. Training

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 4 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

46. Consider the following statements regarding Deming’s principles of vendor selection:
1. The gap between vendor and buyer must be closed to choose methods and material that improve customer satisfaction
2. In selecting a vendor, the procurement cost should be taken into account
3. A company buys not only vendors products but also its process

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

47. Which of the following are the disadvantages to the organization moving towards multiple-supplier items?
1. A price-dependent relationship develops in between buyer and vendor
2. There is increased variability in incoming quality even if individual vendor’s processes are stable
3. A long term relationship with a quality conscious vendor is developed
4. Vendors have no motivation to change their process to meet the buyer’s specifications

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (a)

48. Consider the following stages of maturity in Crosby’s quality management grid:
1. Awakening
2. Enlightenment
3. Wisdom
4. Uncertainty
5. Certainty

What is the correct sequence of order of stages?
(a) 5, 3, 2, 1 and 4
(b) 4, 3, 2, 1 and 5
(c) 5, 1, 2, 3 and 4
(d) 4, 1, 2, 3 and 5

Answer: (d)

49. Consider the following various functions of a quality systems audit based on standards specified in ISO 9001:
1. Design
2. Staffing
3. Management
4. Inspection
5. Marketing

Which of the above functions are correct?
(a) 1, 3, 4 and 5 only
(b) 1, 2, 4 and 5 only
(c) 2, 3 and 5 only
(d) 1, 2, 3 and 4 only

Answer: (a)

50. Which of the following factors affect the ‘Quality of Conformance’?
1. Site construction methods
2. Technical specifications
3. Supervision and control
4. Inspection

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 2, 3 and 4 only

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email