Solved Question Paper for Drugs Inspector (Medical Devices) in CDSCO conducted by UPSC

 71. In tensile stress, the engineering stress corresponding to the maximum load is termed as:

(a) Upper yield stress
(b) Lower yield stress
(c) Yield strength
(d) Tensile strength

Answer: (d)

72. Ductile-Brittle transition temperature for steel depends on:
(a) Strain rate
(b) Tensile strength
(c) Grain size
(d) Shear modulus

Answer: (c)

73. The property of materials that resist penetration or indentation by means of abrasion or scratching is known as:
(a) Strength
(b) Toughness
(c) Hardness
(d) Brittleness

Answer: (c)

74. The crime that is committed by either commission or omission is:
(a) Employee crime
(b) White collar crime
(c) Embezzlement and fraud
(d) Trade secrets

Answer: (c)

75. An equillibrium defect in which Frenkel and Schottky defects are likely to form:
(a) Vacancies
(b) Dislocations
(c) Stacking faults
(d) Grain boundaries

Answer: (a)

76. Which one of the following Crystal Systems is having an Interaxial Angles of 𝛼=𝛾=90°≠𝛽?
(a) Hexagonal
(b) Tetragonal
(c) Rhombohedral
(d) Monoclinic

Answer: (d)

77. 

Answer: (c)

78. For a binary system, when 3 phases are present, the number of degrees of freedom will be:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer: (a)

79. A 305 mm long copper piece is pulled in tension with a stress of 276 MPa and with its modulus of elasticity E of 110 GPa . If the deformation is entirely elastic, the resultant elongation will be:
(a) 0.45 mm
(b) 0.57 mm
(c) 0.65 mm
(d) 0.77 mm

Answer: (d)

80. Which one of the following factors affects the selection of materials regarding ‘thermal conductivity’?
(a) Manufacturing process
(b) Functional requirement
(c) Cost consideration
(d) Operating parameter

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email