Solved Question Paper for Junior Works Manager (Civil) in Ordnance Factory Board conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Junior Works Manager (Civil) in Ordnance Factory Board  held on 20.11.2016.


1. Tensile strength of wood is
(a) Maximum in the direction parallel to grains
(b) Minimum in the direction parallel to grains
(c) Maximum in the direction across the grains
(d) The same in all the directions

Answer: (a)

2. Which type of cement is most adaptable for underwater constructions?
(a) Rapid Hardening cement
(b) Ordinary Portland cement
(c) Low-heat Portland cement
(d) Blast furnace slag cement

Answer: (d)

3. Green colour of cement is caused by
(a) Iron oxide
(b) Magnesium oxide
(c) Chromium dioxide
(d) Carbon pigments

Answer: (c)

4. Super-plasticizers are
(a) Additives applied to bitumen to achieve a low melting point
(b) Water-reducing admixtures for concrete
(c) Additives applied to bitumen to improve its viscosity
(d) Accelerating admixtures

Answer: (b)

5. Reducing water/cement ratio in concrete during manufacture results in
(a) Increase in 28 days compressive strength
(b) Decrease in 28 days compressive strength
(c) No change in 28 days compressive strength
(d) Significant increase in tensile strength

Answer: (a)

6. A hollow steel column has an external diameter of 250 mm and an internal diameter of 200 mm. If the safe compressive stress is 120 N/mm2, the safe axial compressive load for the column is, nearly
(a) 2210 kN
(b) 2120 kN
(c) 2000 kN
(d) 1500 kN

Answer: (b)

7.


Answer: (c)

8.
Beam AB is supported as shown at A and B and has an overhang AC; and it carries
loads as shown in the figure. Which of the following will give the value of W so
that RA = RB?

(a) 4 kN
(b) 6 kN
(c) 8 kN
(d) 10 kN

Answer: (c)

9. A rectangular block is subjected to bi-axial principal stresses of intensity σx and σy, both tensile, with σy > σx. Which of the following will give the radius of the Mohr’s circle?
(a) Minimum shear stress
(b) Maximum shear stress
(c) Minimum Normal stress
(d) Maximum Normal stress

Answer: (b)

10.


Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email