Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 81. What does the term Varā stands for?

(a) Āmalakī, Vibhītaka and Harītakī

(b) Śunṭhī, Pippalī and Pippalīmūla

(c) Śunṭhī, Pippalī and Marica

(d) Āmra, Āmrāṭaka and Lakuca

Answer: (a)

82. Which part of Karkaṭasṛngī is used for medicinal purpose?

(a) Fruit

(b) Root

(c) Flowers

(d) Galls found on branches of tree

Answer: (d)

83. ‘Dehasyāpi Pravakratā’ is a symptom of which one of the following diseases?

(a) Kaṭyāśrita Vāta

(b) Khanja

(c) Vātika gṛdhrasī

(d) Pāda kanṭaka

Answer: (c)

84. Which one of the following is the best drug having Vayaḥsthāpana action?

(a) Amritā

(b) Aśvagandhā

(c) Āmalaka

(d) Balā

Answer: (c)

85. Vidārigandhā is a synonym of:

(a) Vārāhī.

(b) Śālaparnī.

(c) Vidārī.

(d) Aśvagandhā.

Answer: (b)

86. ‘Sinduvāra sadṛkpatro’ characteristic feature is described for:

(a) Nirgunḍī.

(b) Vatsanābha.

(c) Kalihārī.

(d) Dhattūra.

Answer: (b)

87. Which one of the following is NOT a creeper?

(a) Tinospora cordifolia

(b) Rubia cordifolia

(c) Hibiscus abelmoschus

(d) Argyria speciosa

Answer: (c)

88. Which one of the following is the rasa of Katuka?

(a) Tikta

(b) Kaṭu

(c) Kaṣāya

(d) Amla

Answer: (a)

89. Which one of the following is mentioned in Madhura Skandha of Vimāna Sthāna of Caraka Samhita?

(a) Candana

(b) Aśvagandhā

(c) Priyaṅgu

(d) Pāthā

Answer: (b)

90. Which one of the following is NOT Uṣṇa Vīrya?

(a) Aguru

(b) Tagara

(c) Guggulu

(d) Uśīra

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email