Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 21. The modified Child-Pugh classification is used for staging patients of:

(a) Pancreatic disorders

(b) Liver disorders

(c) Stomach disorders

(d) Intestinal disorders

Answer: (b)

22. The antimitochondrial antibodies are found in majority of patients of:

(a) Alchoholic cirrhosis

(b) Primary biliary cirrhosis

(c) Primary sclerosing cholangitis

(d) Cardiac cirrhosis

Answer: (b)

23. ‘Monday chest tightness’ is a characteristic feature of:

(a) Silicosis

(b) Asbestosis

(c) Byssinosis

(d) Coal worker’s pneumoconiosis

Answer: (c)

24. The joint which is NOT commonly involved in patients of Rheumatoid Arthritis is:

(a) Metacarpophalangeal joint

(b) Proximal interphalangeal joint

(c) Wrist joint

(d) Distal interphalangeal joint

Answer: (d)

25. All of the following structures contribute to joint pain in osteoarthritis EXCEPT:

(a) Subchondral bone

(b) Joint capsule

(c) Joint cartilage

(d) Muscles

Answer: (c)

26. Which one of the following statements is NOT correct in respect of Meningococcal infection?

(a) Asymptomatic carrier state does not exist

(b) A petechial rash develops in more than 80% of the patients

(c) Absence of meningism in a case of meningococcal septicaemia is associated with poor outcome

(d) Most deaths from meningococcal meningitis alone are associated with raised intracranial pressure

Answer: (a)

27. Ischaemic cerebral stroke is produced by all of the following EXCEPT:

(a) Polycythemia

(b) Severe dehydration of acute onset

(c) Dissecting aortic Aneurysm

(d) Deep Vein Thrombosis

Answer: (d)

28. Which one of the following statements is NOT correct in respect of cardiac murmur?

(a) The systolic murmur of hypertrophic cardiomyopathy decreases in intensity during valsalva maneuver

(b) The murmur of mitral regurgitation is best heard over the cardiac apex

(c) The murmur of mitral stenosis is low-pitched with presystolic accentuation

(d) Austin Flint murmur in severe Aortic Regurgitation is low-pitched diastolic murmur

Answer: (a)

29. Gottron’s sign is found in patients of:

(a) Psoriasis

(b) Lichen planus

(c) Dermatomyositis

(d) Discoid lupus erythematosus

Answer: (c)

30. The Modified Epley maneuver is used for treatment of:

(a) Vestibular migraine

(b) Benign paroxysmal positional vertigo

(c) Vestibular schwannoma

(d) Psychosomatic vertigo

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email