Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 31. The medicine that does NOT belong to Compositae family is:

(a) Calendula

(b) Cina

(c) Aloes

(d) Arnica

Answer: (c)

32. “Urticaria all over the body without fever”, is one of the red line symptoms of:

(a) Merc.sol.

(b) Sulphur

(c) Apis mel.

(d) Dulcamara

Answer: (d)

33. “Backache relieved by lying on back”, is the characteristic symptom of:

(a) Lycopodium

(b) Ruta graveolens

(c) Aesculus hip.

(d) None of these

Answer: (b)

34. “Rheumatism alternates with gastric symptoms one appearing in the fall and another in the spring” , is one of the characteristic symptoms of:

(a) Kali bich

(b) Lycopodium

(c) Nux vom.

(d) Ignatia

Answer: (a)

35. “Hoarse; voice deep, harsh; sounds like a trumpet; ‘ basso profundo’ ” , is present under:

(a) Causticum

(b) Argentum nitricum

(c) Ignatia

(d) Verbascum

Answer: (d)

36. Which drug is known as Dog’s mercury?

(a) Mephitis

(b) Mercurialis perennis

(c) Menyanthes

(d) Melilotus

Answer: (b)

37. “Neuralgia of testicles with nausea aggravation at night”, is a symptom of:

(a) Hamamelis

(b) Ferrum metallicum

(c) Clematis

(d) Arsenic album

Answer: (a)

38. ‘Forget me not’ is common name of which one of following drugs?

(a) Myosotis

(b) Myrica

(c) Mygale Lasiodora

(d) Myristica Sebifera

Answer: (a)

39. “Swelling in bend of knee”, is a symptom of which drug?

(a) Magnesium carb.

(b) Magnesium phos.

(c) Colocynth

(d) Ruta

Answer: (a)

40. “Throbbing headache in the forehead, just above the root of the nose”, is a symptom of:

(a) Arsenic alb.

(b) Aconite nap.

(c) Arnica mom.

(d) Belladonna

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email