MCQs on Visual Arts - 57

1. Match the following paintings to their respective artists:

a. “The Red Tree”            i. Paul Cezanne
b. “Reclining nude”         ii. William Hogarth
c. “The Shrimp Girl”       iii. Amedeo Modigliani
d. “The Great Bathers”   iv. Piet Mondrian

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii
(B) iii ii i iv
(C) iv iii ii i
(D) ii i iii iv

Answer: (C)

2. Match the following:

a. Herbert Read          i. “Meaning of Art”
b. Suzanne Langer     ii. “Feeling and Form”
c. Ernst Gombrich     iii. “Art & Illusion”
d. Leo Tolstoy             iv. “What is art?”

Codes:

a b c d

(A) iii i iv ii
(B) i ii iii iv
(C) iii iv ii i
(D) ii iii iv i

Answer: (B)

3. Match the following:

a. Sand           i. Stone
b. Patina        ii. Casting
c. Metal         iii. Wheel
d. Pottery      iv. Bronze

Codes:

a b c d

(A) i iii ii iv
(B) ii i iv iii
(C) i iv ii iii
(D) iv i ii iii

Answer: (C)

4. Match the following:

a. Wood                i. Grain
b. Sandstone       ii. Layer
c. Marble              iii. Fibre
d. Granite             iv. Volcanic

Codes:

a b c d

(A) iii ii i iv
(B) ii iii iv i
(C) ii i iii iv
(D) i ii iv iii

Answer: (A)


5. Select the correct sequence of the ad agencies in terms of inception:

(A) J.W. Thompson, Ogilvy & Mather, McCann Erickson, FCB Ulka
(B) J.W. Thompson, McCann Erickson, Ogilvy & Mather, FCB Ulka
(C) FCB Ulka, J.W. Thompson, Ogilvy & Mather, McCann Erickson
(D) Ogilvy & Mather, McCann Erickson, J.W. Thompson, FCB Ulka

Answer: (B)

6. Select the correct chronological sequence with respect to seniority of these advertising stalwarts:

(A) Leo Burnett, Rosser Reeves, David Ogilvy, William Bernbach
(B) William Bernbach, Leo Burnett, Rosser Reeves, David Ogilvy
(C) Rosser Reeves, William Bernbach, David Ogilvy, Leo Burnett
(D) William Bernbach, Rosser Reeves, Leo Burnett, David Ogilvy

Answer: (A)

7. Place in chronological order the following sculptors who were famed for wood carving:

(A) Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya, Dhanraj Bhagat, Chintamani Kar
(B) Dhanraj Bhagat, Chintamani Kar, Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya
(C) Chintamani Kar, Sankho Chaudhury, Mahendra Pandya, Dhanraj Bhagat
(D) Chintamani Kar, Dhanraj Bhagat, Sankho Chaudhury,Mahendra Pandya

Answer: (B)

8. Place in sequence the procedure for metal casting.

(A) Waste mould, piece mould, waxing, investment mould
(B) Waxing, investment mould, waste mould, piece mould
(C) Waste mould, waxing, investment mould, piece mould
(D) Investment mould, waste mould, waxing, piece mould

Answer: (A)

9. Assertion (A): Silk Screen printing process is adopted in many other fields.

Reason (R): Because it is a versatile medium.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

10. Assertion (A): Wood engraving and woodcut have been printmaking media used extensively for expression and publicity.

Reason (R): Because wood is an easily available medium and easy to engrave.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are incorrect.
(D) Both (A) and (R) are correct.

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email