MCQs on Visual Arts - 56

1. Choose the correct chronological sequence for the inception of these awards:

(A) Gramy Award, Emmy Award, Academy Award, Cannes Lions International Festival Award for Advertising

(B) Cannes Lions International Festival Award for Advertising, Academy Award, Emmy Award, Gramy Award

(C) Academy Award, Cannes Lions International Festival Award for Advertising, Emmy Award, Gramy Award

(D) Emmy Award, Gramy Award, Academy Award, Cannes Lions International Festival Award for Advertising

Answer: (C)

2. ISO 216 specifies international standard paper sizes used in most countries today. Arrange them in order of dimensions:

(A) A4, A0, A1, A5
(B) A0, A1, A4, A5
(C) A5, A4, A1, A0
(D) A1, A0, A4, A5

Answer: (B)

3. Assertion (A): Rodin’s sculptures are marked by a rough-texture surface.

Reason (R): He introduced it deliberately in his work because he was concerned with the spontaneous behaviour of matter in light.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

4. Assertion (A): Paintings from Venetian Renaissance are marked by vivid colours of wide range in comparison to Italian Renaissance.

Reason (R): Because Venetian painting was a response to the intense Southern Italian light which revealed a wide range of hues to the painter.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

5. Assertion (A): Pahari miniature paintings are characterized by a lyrical rhythm.

Reason (R): Because these pictures were painted in the hills.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

6. Assertion (A): Satish Gujral expressed himself effortlessly in murals, paintings and architecture.

Reason (R): He felt impelled to experiment in many disciplines because he was deaf and dumb since birth.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

7. Assertion (A): Colours are more durable in Fresco Buono compared to Fresco Secco.

Reason (R): Because Fresco Buono is a dry process, while Fresco Secco is painted directly into wet plaster.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (B)

8. Match the following collections with their locations:

a. Tate Art Gallery    i. Amsterdam
b. Musee Guimet      ii. London
c. Munch Museum   iii. Paris
d. Rijks museum      iv. Oslo

Codes :

a b c d

(A) iv iii ii i
(B) ii iii iv i
(C) i ii iii iv
(D) iii ii i iv

Answer: (B)

9. Match the following:

a. Lalit Lajmi            i. Dimensional print
b. Walter D’Souza   ii. Lino etching
c. Datta Apte            iii. Metal etching
d. Anant Nikam       iv. Wood cut

Codes:

a b c d

(A) iii iv i ii
(B) i iv iii ii
(C) ii iii iv i
(D) iv iii ii i

Answer: (A)

10. Match the following:

a. Ajit Dubey                  i. Goa
b. Hanuman Kambli     ii. Pune
c. Kavita Nayar              iii. Bengaluru
d. Gajraj Chauhan        iv. Delhi

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iv i ii iii
(D) iii i iv ii

Answer: (D)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email