MCQs on Visual Arts - 55

1. Assertion (A): The aim of a new design originally called “Neue Haas Grotesk” was to create a new typeface that had great clarity, and no intricacy of form.

Reason (R): So that the type could not be used on a wide variety of “Signage”.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (A)

2. Assertion (A): “Advertorial” has evolved with the special promotional feature of repetition in different ways as per media.

Reason (R): Commercial advertisers often seek to generate increased consumption of their product or services through branding (or repetition).

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

3. Assertion (A): The identity program of the Nazis was an age old and very successful symbol.

Reason (R): Because it is a good design for a bad cause.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct, but this is not the reason for the assertion.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

4. Assertion (A): Jacob Epstein was a relatively more controversial as well as less accepted sculptor among the British community.

Reason (R): This was due to the commission he received to design the tomb of Oscar Wilde.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

5. Assertion (A): Roman sculpture is not the earliest example of portrait busts.

Reason (R): Because Egyptians had already produced portrait sculptures of both the living and the dead.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

6. Match the work with their dates:

a. Nefertiti                                                 i. 17th century AD
b. Gates of Hell                                         ii. 14th century BC
c. Pieta (Vatican)                                     iii. 15th century AD
d. Vision of the Ecstasy St. Theresa     iv. Late 19th century AD

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) ii iv iii i
(C) iii ii i iv
(D) iv iii ii i

Answer: (B)

7. Match the following works with the artists:

a. Rodin                  i. Birds in space
b. Brancusi             ii. King and Queen
c. Henry Moore     iii. Walking man
d. Giacometti         iv. Gates of Hell

Codes:

a b c d

(A) iv i ii iii
(B) ii i iv iii
(C) iii ii i iv
(D) i ii iii iv

Answer: (A)

8. Match the following:

a. Venus                  i. Greece
b. Seated Scribe    ii. Willendorf
c. Diskobolos         iii. Italy
d. David                  iv. Egypt

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iii i iv ii
(C) ii iv i iii
(D) iv iii ii i

Answer: (C)

9. Match the following:

a. Theodore Gericault                    i. Mannerism
b. Jean-Baptiste-Camille Corot   ii. Impressionism
c. El Greco                                        iii. Barbizon school
d. Edward Manet                            iv. Romanticism

Codes:

a b c d

(A) iv iii i ii
(B) iii i iv ii
(C) ii iii iv i
(D) i ii iii iv

Answer: (A)

10. Match the following caves of Ajanta with the descriptions:

a. Cave No. 11      i. Largest vihara
b. Cave No. 12     ii. Chaitya-griha
c. Cave No. 10     iii. Earliest cave
d. Cave No. 4       iv. Vihara

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iii iv i iii
(C) iv iii ii i
(D) ii iv i iv

Answer: (C)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog