MCQs on Visual Arts - 54

1. Assertion (A): Patina on the surface of Bronze sculptures gives a specific colour to the sculpture.

Reason (R): Patina being an oxidation process, once formed, stops further oxidation of the surface.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct, but this is not the Reason for the Assertion.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

2. Assertion (A): Raja Ravi Verma learned the technique of Oleography from foreign experts.

Reason (R): Because Oleography was a technique which was not known earlier in India.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

3. Assertion (A): Chittaprosad preferred to print his pictures in the linocut process.

Reason (R): Because linoleum was the cheapest medium available to the artist at that point in time.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

4. Assertion (A): Durer’s “Four horsemen” from the “Apocalypse” series is a print that relies on incisive lines to achieve the impact of the image content.

Reason (R): Because he employed the engraving technique that is based on the possibilities of lines in print media.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect, but (R) is correct.
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Both (A) and (R) are incorrect.

Answer: (C)

5. Match the artist with the paintings:

a. Raphael                           i. Madonna of the Rocks
b. Leonardo da Vinci        ii. Sistine Madonna
c. Titian                               iii. Madonna and child
d. Parmigianino                 iv. Madonna of the long neck

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv

Answer: (D)

6. Match the painters with their paintings:

a. Doubting of Thomas i. Van Gogh
b. The Kiss ii. Edgar Degas
c. Glass of absinthe iii. Emile Nolde
d. The Night café iv. Edward Munch

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iii iv ii i
(D) ii iv i iii

Answer: (C)

7. Match the temples with their locations:

a. Shore temple                     i. Sirpur
b. Rajarani temple               ii. Osian
c. Sachiya Mata temple       iii. Mahabalipuram
d. Laksmana temple            iv. Bhubaneswara

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) ii i iv iii

Answer: (A)

8. Match the “fauna” with these well-known company logos:

a. Panda                                           i. Japan Airlines (JAL)
b. Bird with spread out wings     ii. Ferrari
c. Lion                                              iii. WWF
d. Horse                                           iv. Pogo & MGM

Codes:

a b c d

(A) i ii iii iv
(B) iii i iv ii
(C) ii i iii iv
(D) iv iii ii i

Answer: (B)

9. Match the following personalities with events in advertising history:

a. Volney Palmer                i. First American Ad Agency
b. J.W. Thompson             ii. First Creative Unit in an Ad Agency
c. Johannes Gutenberg     iii. First use of movable types
d. Cai Lun                            iv. First to invent paper making

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii
(B) iii iv i ii
(C) i ii iii iv
(D) iv i ii iii

Answer: (C)

10. Match the following:

a. John Baskerville         i. Caslon
b. William Caslon           ii. Baskerville
c. Claude Garamond      iii. Helvetica
d. Max Miedinger           iv. Garamond

Codes:

a b c d

(A) ii i iv iii
(B) i iv ii iii
(C) iii ii iv i
(D) iv iii i ii

Answer: (A)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog