MCQs on Visual Arts - 58

1. Match the following artists and mediums:

a. Raja Ravi Verma      i. Viscosity
b. Sanatkar                    ii. Aquatint
c. Anupam Sood           iii. Oleographs
d. Krishna Reddy         iv. Wood Engraving

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i
(B) i ii iii iv
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv

Answer: (A)

2. Match the following:

a. Sand         i. Stone
b. Metal       ii. Bronze
c. Patina      iii. Pottery
d. Clay          iv. Resin

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i
(B) i iv ii iii
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv

Answer: (B)

3. Match the following:

a. Paper                  i. Aspect Ratio
b. Ink                      ii. Grain
c. Film & T.V.       iii. Ogilvy
d. Brand Image    iv. Tackiness

Codes:
a b c d

(A) ii iv i iii
(B) i ii iii iv
(C) iv iii ii i
(D) iii ii i iv

Answer: (A)

4. Match the following:

a. Rubber Blanket                                             i. Newspaper
b. Scrapper Board                                             ii. Offset printing
c. 35 mm format                                               iii. TV Commercial
d. Magnetically sensitive chemical coating iv. Film sound track

Codes:

a b c d

(A) iii ii i iv
(B) iv ii iii i
(C) i ii iv iii
(D) ii i iii iv

Answer: (D)

5. Match the following:

a. Light Table & Pencil on paper   i. Typography
b. Camera                                           ii. Traditional hand drawn animation
c. X-height                                         iii. Television storyboard
d. Animatic                                         iv. Depth offield

Codes:

a b c d

(A) iii iv ii i
(B) ii iv i iii
(C) i ii iii iv
(D) ii iii i iv

Answer: (B)

6. Assertion (A): “Judith” is not a painting by Raja Ravi Varma.

Reason (R): Because Raja Ravi Varma painted Indian themes in the European Academic Realist pictorial language.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both (A) & (R) are incorrect.

Answer: (B)

7. Assertion (A): German Expressionism, as in the Die Brucke, was marked by violence on form through exaggerated line and colour.

Reason (R): Because Die Brucke and the German Expressionists intended to shift beyond the purely retinal impression towards intensity of expression and subjective feelings.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are incorrect.
(D) Both (A) & (R) are correct.

Answer: (D)

8. Assertion (A): Colour viscosity prints can be reproduced using metal plates.

Reason (R): Because the colour viscosity process can be easily executed without much technical intricacy.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both are incorrect.

Answer: (A)

9. Assertion (A): Jagmohan Chopra achieved the desired effects despite experimenting with economical method of plate making using cardboard and mount board.

Reason (R): Because metal plates were expensive and not easily available.

Codes:

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both are incorrect.

Answer: (C)

10. Assertion (A): Coloured pencils are more difficult to erase in comparison to graphite pencils.

Reason (R): Because coloured pencils are made of mixture of clay and pigments bound together with gum and soaked in hard-pressed wax.

(A) (A) is correct but (R) is incorrect.
(B) (A) is incorrect but (R) is correct.
(C) Both (A) & (R) are correct.
(D) Both are incorrect.

Answer: (C)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email